Den rolige løpeturen gir deg et mentalt fristed der tankene bare kan fly av gårde. Det opplever du ikke hvis du bare fyker av sted. 

Derfor bør du løpe langsomt

Mange tror de må løpe raskt for å få noe ut av en løpetur. Men en av de viktigste faktorene i smart løpetrening, er å løpe langsomt. Her er fem grunner til å roe ned på løpeturen.

29. august 2019 av Lasse Lyhne

Unngå skader

80 prosent av alle nye løpere blir skadet i løpet av det første året de begynner med løping. Vil du unngå å bli en del av den statistikken, så er rolige løpeturer helt avgjørende. Belastningen på kroppen øker når farten øker, så hvis du vil skåne sener, ledd og muskler er det lurt å løpe langsomt. 

Du blir mer utholdende

Lange, langsomme løpeturer øker mengden små blodkar i musklene. Det betyr at de lettere kan ta opp oksygen, og at du klarer å holde på lenger. 

Fettforbrenningen øker

Når du løper raskt forbrenner du primært sukker, mens når du løper langsomt forbrenner du også fett. Det er helt avgjørende i forhold til å kunne holde et høyt tempo over lang tid. 

Du blir mentalt utholdende

Du blir vant til de lange, rolige turene, der du holder det i gang lenge. Som regel er det hodet, og ikke kroppen, som er begrensningen hvis du vil løpe lenger. Det rolige tempoet betyr at du har fysisk overskudd og derfor kan fokusere mer på den mentale biten. 

Du restituerer raskere

Når du løper sakte sender du blod rundt i systemet, leddene blir smurt og musklene varmet opp. Det setter fart på kroppens restitusjonsprosesser og en langsom løpetur gjør derfor at du kommer deg raskere ovenpå etter en hard treningsøkt enn om du hadde sittet i sofaen hele dagen. 

Hva er langsomt?

Det avhenger selvsagt helt av utgangspunktet. Men som en tommelfingerregel er langsomt tempo et tempo der du kan snakke uanstrengt. Løper du etter pulsen skal tempoet være mellom 65 og 80 prosent av makspulsen. Det kan bety at du må løpe mye langsommere enn du er vant til, og det kan hende du må veksle mellom gange og løping for å holde intensiteten nede. Løper du fem kilometer på 25 minutter, vil langsomt tempo være 6,30-7 minutter per kilometer. 

Skal jeg bare løpe langsomt?

Nei. Du kan godt løpe raskt to ganger i uka i form av intervaller (Løb gerne hurtigt (for eksempel 4x3 minutter med 2 minutters pause) og en tempotur (for eksempel 15-20 min, så raskt som mulig). Ellers bør all treningen være langsom og du bør også varme opp i rolig tempo 10-15 minutter før de raske turene. Løper du to timer i uka, bør 75 prosent av treningen være langsom. 


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: