To mennesker i løpetøy - går.

Du skal ikke rusle rolig i gåpausene, men fortsette turen med raske skritt, slik at pulsen holdes på et ganske høyt nivå.

© iStock

Derfor bør du ta gåpauser

Uansett om du er nybegynner eller øvet løper, så er det en fordel å bruke løpe-gå-teknikken. Gåpausene sørger for mer overskudd, og samtidig forkorter du restitusjonstiden slik at du raskere er klar for neste trening.

23. august 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Er det lurt å ta gåpauser? 

Bør jeg ta gåpauser, selv om jeg klarer å løpe lengre distanser uten?  

SVAR: Strategien med å bytte mellom å løpe og gå på løpeturen er egentlig beregnet på nybegynnere som dermed kan øke distansen. Men i den andre enden av skalaen bruker også ultraløpere løpe-gå-teknikken. 

For dem er det helt nødvendig, hvis de for eksempel skal gjennomføre et 100-kilometersløp eller et etappeløp over mange dager. Men også vanlige mosjonister på et nivå midt imellom nybegynner og ultraløper kan ha nytte av teknikken. 

Hvis du for eksempel vil øke distansen og løpe lenger enn de 8 kilometerne du pleier, er du bedre beskyttet mot skader hvis du tar noen korte gåpauser underveis. For når du begynner å løpe igjen etter gåpausen, vil du helt naturlig endre lite grann på løpestilen.

Det er gull verdt ut fra et belastningssynspunkt, for den endrede måten å løpe på gjør at hvert skritt plasserer belastningen et litt annet sted enn før gåpausen. Dermed blir slitasjen på beina litt annerledes, noe som gjør at skaderisikoen reduseres markant.

Fordeler ved gåpauser

  • Overskudd: Selv om treningen er hard, sikrer gå-pausene at du ikke går helt i kjelleren.
  • Kalorier: Ved å gå kan du tilbakelegge en lengre distanse og dermed også forbrenne flere kalorier.
  • Naturopplevelse: Når du går, får du overskudd og mulighet til å nyte naturen og omgivelsene underveis.
  • Lettere væskeinntak: På lange turer er pausene perfekte til å drikke og eventuelt innta energi.
  • Færre smerter: Restitusjonstiden forkortes, og du er derfor raskere klar til neste treningsøkt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: