Eldre mann løper
© iStock

Derfor bør du trene løping basert på alderen din

Er du 35, 45, 55 eller mer er det dette du bør være oppmerksom på når du løper.

12. januar 2017 av Lasse Lyhne

Dette bør du tenke på når du er ...

35–44 år: 

Mange gode mosjonister er på topp i slutten av denne fasen. Forklaringen er at de har akkumulert så mye trening og trener så fornuftig at det annullerer den aldersbetingede prestasjonsnedgangen som tross alt skjer nå. Tren smart og målrettet, og unngå unødig slitasje på kroppen. Fokuser på kosthold og søvn, og unngå skader. 

45–54 år:

Har du ikke har kommet i gang med styrketrening, er det på tide. Du kan fortsatt bygge muskler og få et sterkere skjelett, som begynner å bli svakere nå, spesielt hos kvinner. Finn også en alternativ treningsform når kroppen er for sliten til å løpe. Vurder også yoga eller pilates, som gir bedre smidighet og balanse. 

55–64 år:

Vær ekstra oppmerksom på å få nok restitusjon, og godta en ekstra hvile­dag eller to hvis kroppen er tung. Ha en fast rutine når det gjelder alternativ trening som ellipseløping, vannjogging eller svømming. Tren styrke og mobilitet 2–3 ganger i uka, og utfordre deg selv når det gjelder balanse og koordinasjon.   

65+:

Styrketrening er avgjørende. I denne fasen mister du mye muskelmasse, men det kan fortsatt bremses betydelig med trening. Prioriter den aktive restitusjonen, for eksempel gå- og sykkelturer, og vær påpasselig når du trener, men uten å bli forsiktig. Bruk kunnskapen du har bygd opp til å gjøre ting du vet virker for deg.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: