Kvinne som løper

Fartslek egner seg både hvis du løper alene eller sammen med andre, da dere kan bytte på å sette farten.

© iStock

Derfor er fartslek super trening

Fartslek egner seg perfekt for løping, og i motsetning til systematisk intervalltrening er det langt mer intuitivt. Det betyr at det ikke er regler for hvor langt og raskt de intensive delene skal løpes, det styres av humøret ditt når du trener.

3. april 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Hva er fordelen med fartslek?

Hvorfor bør du bruke fartslek til løpetreningen i stedet for vanlige intervaller?

SVAR: I motsetning til intervalltrening, som er basert på planlegging og stram struktur, er fartsleken mye mer intuitiv. En klassisk treningsøkt med fartslek består av god oppvarming etterfulgt av en lengre strekning der farten varieres. 

Det er ikke noen regler for hvor langt og hvor fort de intensive delene skal løpes. Det styres av humøret og målsettingen. Det samme gjør farten i de roligere periodene. Det eneste kravet er at du løper uten stillestående pauser og med god fart på deler av turen. 

Fartslek er ikke bare lett trening for nybegynnere. Hvis du for eksempel har tre lyskryss foran deg og bestemmer deg for å løpe fort og bare ta pause på rødt lys, presser du deg både fysisk og mentalt. På den måten kan fartslek være perfekt for erfarne løpere som har vanskelig for å presse seg.

Slik løper du fartslek

  • Gjør kroppen klar: De plutselige fartsendringene stresser muskulatur og sener voldsomt, så sørg for å varme opp grundig i 10–15 min., der du også inkluderer noen korte stigningsløp, hælspark og høye kneløft.
  • Lag deg en struktur: Selv om fartslek kjennetegnes ved løs oppbygning, der lengden og intensiteten på spurtene varierer, kan det være lurt å lage en overordnet ramme for treningen. Det kan for eksempel være å løpe i rask fart i til sammen 15 min. underveis. Så kan du selv fordele hvor mange raske deler du vil løpe

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: