Kvinne som løper på tredemølle
© iStock

Derfor føles det hardere å løpe på tredemølle

En stor studie har undersøkt de fysiske og mentale forskjellene på å løpe på veien og på tredemølle.

3. september 2019 av Redaktionen

Vei eller tredemølle – hva er forskjellen?

Å løpe på veien eller på tredemølle – hva er egentlig forskjellen? Ja, ut over det helt åpenbare, at det ene foregår utendørs og det andre innendørs, er det faktisk noe som har vært diskutert lenge. 

Noen har ment at bevegelsesmønsteret er helt annerledes på tredemølla, fordi det i realiteten bare handler om å løfte beina, mens båndet beveger seg under deg. 

Andre har ment at løping på tredemølle stort sett er som å løpe utendørs, og at man ved å sette helningen på 1 prosent kan kompensere for den manglende luftmotstanden. Nå gir en ny stor metastudie oss litt av svaret, og den gir mest rett til dem som mener at mølla gjerne kan erstatte løpeturene utendørs en gang imellom. 

For det er ingen signifikante biomekaniske eller fysiologiske forskjeller på å løpe ute på landeveien og på tredemølle, konkluderer forskerne etter å ha sammenlignet 34 studier på området.

Likheter og ulikheter på tredemølle og vei

  • Ved moderat høy intensitet føles det hardere å løpe på tredemølla enn på veien.
  • Toppfarten var den samme på tredemølla og veien.
  • Kondisjonstallet var likt på tredemølla og veien.
  • Utholdenheten var bedre på veien enn på tredemølla.
  • Ved selvvalgt joggetempo løp testpersonene saktere på tredemølla enn på veien.

Med andre ord: Selv om det kan måles små forskjeller, er effekten på kretsløp og muskler stort sett den samme. Der forskerne derimot fant en vesentlig forskjell, var følelsen når man løp på roterende eller fast underlag. 

Når farten på båndet økte, opplevde testpersonene det som hardere enn løping utendørs, selv om det var like hardt målt etter fysiologiske parametere. Når de løp rolig, føltes tredemølla derimot lettere. 

Til forskernes overraskelse lå testpersonenes tid til utmattelse – altså hvor lenge de kunne løpe ved høy intensitet – høyere på veien enn på tredemølla, men igjen kan det ha sammenheng med at det altså oppleves mer slitsomt å løpe på tredemølle. 

Kilde: Sports Medicine

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: