Kvinne som trener
© iStock

Derfor gjør trening deg gladere enn penger

Er du ikke millionær, så vær mosjonist. Trening er faktisk viktigere for humøret enn mange penger, viser en ny studie.

7. august 2019 av Redaktionen

Derfor gjør trening deg lykkelig 

En tur på raceren sammen med sykkelkompisene eller en løpetur i skogen på en varm sommerkveld kan få humøret til å stige betraktelig. Men kan treningens effekt på det mentale velværet måle seg med å få en fet lønning inn på kontoen hver måned? 

Ja, mye tyder på det, hvis man skal tro en studie fra de anerkjente universitetene Yale og Oxford. Over en million voksne amerikanere ble bedt om å svare på hvor ofte de hadde følt seg mentalt utilpasse de siste 30 dagene, for eksempel på grunn av stress, depresjon eller følelsesmessige problemer. 

I tillegg skulle de svare på spørsmål om deres fysiske aktivitetsnivå og inntekt. De personene som trente regelmessig hadde i gjennomsnitt 35 dårlige dager i året, mens de inaktive var i kjelleren hele 53 dager. 

Da forskerne så nærmere på sammenhengen mellom inntekt, fysisk aktivitet og psyke, viste det seg at en inaktiv person måtte tjene 25 000 dollar (cirka 220 000 kroner) mer enn en mosjonist i året for å føle seg like bra. 

Så for humørets skyld kan det kanskje være bedre å ta en løpetur enn å jakte på en lønnsforhøyelse. 

Dette skjer i kroppen 

Mosjon setter i gang produksjonen av en rekke naturlige «lykkepiller» i kroppen: 

  • Serotonin er et hormon som påvirker alt fra humør og hukommelse til fordøyelsen. Det blir primært produsert i tarmsystemet.
  • Endorfiner er kroppens naturlige smertestillende medisin. De produseres i sentralnervesystemet og i hypofysen.
  • Belønningshormonet dopamin spiller en aktiv rolle for motivasjon. Når det blir frigjort, får vi et rush. Det produseres av binyrene og små grupper av spesialiserte nerveceller, spesielt i hjernen.
  • I tillegg til økningen i lykkehormoner reduserer mosjon utskillelsen av stresshormonet kortisol. Det gir mindre stress og større overskudd. 

Kilde: The Lancet 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: