© iStockphoto

Derfor løper vi mot klokka

Fra løp til speedway og svingdører. Hvorfor vil vi helst bevege oss mot klokka?

23. juli 2019 av Christian Thestrup

Helt tilbake til antikkens olympiske leker i oldtidens Hellas, har atleter løpt mot klokkas retning. Men hvorfor er det egentlig slik? Jo, akkurat som man kan være høyrehendt, er man også høyrebent, noe de fleste er. Hvis man løper mot klokka på en friidrettsstadion eller på en baseballbane, er det enklere å ta lengre steg hvis høyre beinet er ytterst. Og så føles det mer naturlig og gir bedre balanse når du lener deg inn i svingen med det høyre beinet ytterst.

I motorsport som NASCAR eller INDY 500 kjører man også mot klokka. Her skyldes det imidlertid at føreren sitter på venstre side av bilen, fordi dette er mer sikkert dersom bilen braser inn i hindrene. Den forklaringen holder ikke helt i speedway, der man også kjører mot klokka. Men kanskje er det rett og slett fordi det er en tradisjon som strekker seg tilbake til det gamle Rom der man kappløp med stridsvogner i Circus Maximus - mot klokkas retning.

Noen mener, at det er av hensyn til tilskuerne. Akkurat som vi leser fra venstre mot høyre, virker det mer naturlig å følge personer som beveger seg fra venstre side. I Hollywood-filmer kommer helten også alltid inn fra venstre side mens skurkene bruker høyre.

Uansett hva den opprinnelige grunnen er, ligger det i dag så dypt festet i oss at vi sikkert vil bli skadet dersom vi skulle gått inn en svingdør som gikk med klokka. Og hvis du går ned til et vann og ser hvilken retning folk løper rundt, vil ni av ti løpere garantert løpe mot klokka. Og det er jo smart at det er slik, ellers måtte vi vel løpt med hjelm.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: