Mann tar pulsen på seg selv
© iStock

Derfor stiger pulsen når du løper

Når hjertets slagvolum faller, og pumper mindre blod, må det kompensere ved å slå litt oftere. Fenomentet skjer spesielt når du trener i varme omgivelser og blir dehydrert.

10. juli 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Hvorfor stiger pulsen når jeg løper? 

Når jeg har løpt et par kilometer, så stiger pulsen selv om tempoet er det samme hele tiden. Hva skyldes dette? 

SVAR: Fenomenet kalles "cardiac drift" og er helt naturlig. Når vi løper, stiger kroppstemperaturen og mer blod går til blodkarene rett under huden for å avgi varme. De musklene som jobber krever fortsatt den samme mengden blod, men en mindre mengde blod går tilbake til hjertet. Dette gjør at hjertets slagvolum faller. 

Hjertet pumper rett og slett mindre blod per slag, og må kompensere ved å slå oftere. Fenomentet skjer spesielt når du trener i varme omgivelser, og når du blir dehydrert. 

I praksis har det ingen betydning hvis du trener basert på pulssoner, fordi du kan tro at du trener med en høyere belastning enn du reelt gjør. Du bør derfor sette av gårde i et tempo som matcher pulssonen, og så holde det tempoet selv om pulsen begynner å stige. 


Få mer ut av treningen

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen. Trøya er designet med en lang glidelås foran, og det gir gode muligheter for ventilasjon. Hvis du bruker den en kjølig morgen eller kveld, kan den glides helt opp slik at den høye halsen blir en deilig, tett krage.

Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: