Kvinne som jogger
© iStock

Dette må du vite om LIT

Blokktreningen består vanligvis av tre blokker samt en introduksjonsfase for nyere løpere. Den lavintense blokken består av to-tre ukers trening med fokus på rolige utholdenhetsturer.

10. august 2019 av Lasse Lyhne & Torben Rokkedal Lausch

Lavintens trening

Den lavintense blokken består av 2–3 ukers trening med fokus på rolige utholdenhetsturer. Det vil si lengre økter på 30–90 minutter med lav intensitet, der du noenlunde uproblematisk kan føre en samtale. Løper du med pulsklokke tilsvarer det 75 prosent av makspulsen. 

Men det er viktig at du vedlikeholder gevinstene du har oppnådd i HIT-blokken, så du bør ta en høyintens økt en gang i uka i hele den lavintense perioden. Sett den høyintense økten sammen etter prinsippene som er beskrevet under HIT-blokken. 

Formålet med LIT-blokkene er primært å la kroppen restituere og bygge seg sterkere oppå den forutgående harde treningen slik at du blir klar til neste harde blokk. Du kan, hvis du har overskudd, gradvis øke lengden på turene i LIT-fasen. 

Det vil styrke utholdenheten og fettforbrenningen og gi tilpasninger i de aktive musklene som hjelper evnen til å holde det gående i lang tid. Men ikke press kroppen.

Slik gjør du: LIT-treningen er enkel. Det handler om å trene rolig og kontinuerlig ved lav intensitet (rundt 75 prosent av makspulsen). Løp gjerne på mykt underlag, og unngå å presse opp farten. Avhengig av treningstilstand og erfaring kan turene vare fra 30 til 120 minutter. Husk også den ukentlige høyintense treningsøkten.

Hvor mye: Det avhenger helt av treningstilstand. Relativt ferske løpere kan nøye seg med to timers trening i uka fordelt på tre–fire løpeturer, mens veldig erfarne løpere kan klare helt opp til ti timers trening fordelt på ti–tolv treningsøkter. 

Eksempel på uke i LIT-blokken

Man: Lett løpetur på 30–60 min.
Tir: Fri (eller lett løpetur, 20–45 min.).
Ons: 15 min. oppvarming. Intervalltrening i for eksempel 5 x 4 min.
Tor: Fri (eller lett løpetur, 20–45 min.).
Fr.: Lett løpetur på 30–60 min., evt. etterfulgt av styrketrening.
Lør: Fri.
Søn: Lett løpetur på 45–120 min.

Slik trener du i blokker. Her får du vite mer om hvordan du konkret bruker de andre blokkene  HIT (Høyintens trening) og MIT (Moderat intens trening).

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: