Dette skjer med kroppen din i kulda

Hvorfor mister du følelsen i fingrene når det er kaldt? Og hvorfor får du vondt i lungene? Se hva som skjer med kroppen når du løper i kulda.

25. januar 2019 av Christian Thestrup

Følelsesløse fingre og tær

Fingrene og tærne er spesielt utsatt i kulda. Det skyldes at den kalde lufta får de små blodkarene til å trekke seg sammen, og kroppen konsentrerer blodsirkulasjonen rundt vitale organer som hjerte og lunger. Når man hører om folk som har fått forfrysninger, er det  derfor nesten alltid perifere kroppsdeler som fingre, tær, ører og nese det er snakk om.

Nesa renner

Den kalde lufta på løpeturen er generelt veldig tørr. Når du trekker pusten, vil den derfor begynne å tørke ut slimhinnene. For å motvirke dette, skrur kroppen opp  væskeproduksjonen, men ofte for mye. Derfor vil du fort merke at nesa begynner å renne.

Du får vondt i lungene

Noen tror at lungene kan fryse til is hvis de løper ute i mange kuldegrader. Det gjør de ikke. For kroppen er fantastisk til å varme opp den kalde lufta før den kommer så langt. Hvis du får en brennende følelse i lungene, skyldes det primært at den tørre lufta tørker ut luftrøret. Det har altså ikke direkte noe med kulda å gjøre, og du vil kunne oppleve det samme hvis du løper i en varm ørken der lufta også er veldig tørr.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: