Opp til 30 sekunder per km. Så mye saktere løper du når sommeren er så varm som de fleste av oss gjerne vil ha den.

© Istock

Du løper raskest i 10 grader

10 grader. Det er ikke så mye, men det er faktisk den beste temperaturen hvis du vil sette nye personlige rekorder. Temperaturen påvirker prestasjonene i løpeskoene voldsomt, viser en ny studie.

18. mai 2019 av Lasse Lyhne

Hvis du drømmer om å sette ny personlig rekord, kan det være lurt å sjekke gradestokken før du begir deg av sted. Det viser en omfattende amerikansk undersøkelse, der forskerne har analysert årevis med løpsdata fra sju kjente maratonløp i USA. De fant ut at de raskeste tidene ble løpt ved temperaturer mellom 10 og 15 grader, mens farten falt i takt med at temperaturen steg opp mot 25 grader.

Eliteløperne løp opp til 6,8 prosent saktere når temperaturen var mellom 20 og 25 grader, mens mosjonistene brukte opp mot 8 prosent mer tid. En toppløper brukte dermed 10 minutter mer på maratondistansen, og en mosjonist som vanligvis løp på 4 timer, brukte 20 minutter mer.

Det store tidstapet skyldes at kroppen ved høye temperaturer og høy luftfuktighet må bruke energi på å kjøle seg ned. Når vi løper, produserer vi en del varme, og den må vi kvitte oss med – ellers stiger den såkalte kjernetemperaturen inne i kroppen, noe som medfører en kraftig forringelse av prestasjonen. Når vi løper ved moderate temperaturer, flyttes varmen fra innerst i kroppen til huden, der lufta kjøler den ned. Hvis lufta er varm, klarer ikke huden å bli kvitt varmen like effektivt, og det flyttes derfor blod fra musklene til huden for å hjelpe til med avkjølingen.

Du kan selv gjøre en del for å bremse temperaturpåvirkningen. Skal du konkurrere når det er varmt, gjelder det å kle seg så lett som mulig. Det vil si at du bare bør ha på T-skjorte og shorts hvis temperaturen er over 15 grader, selv om det kanskje kjennes kaldt ut når du står på startstreken. Er det veldig varmt, kan du hjelpe kroppen med nedkjølingen ved for eksempel å gjøre trøya våt. Sørg også for å drikke så kald væske som mulig. Det bidrar til å holde kjernetemperaturen nede.

Slik påvirker temperaturen tiden

  • 25-35 grader: Du blir ikke kvitt varmen, og kjernetemperaturen stiger. En rekke nerveceller i hjernen påvirkes, og signalet til musklene svekkes. Beina virker tunge, og du blir sliten. Tap i løpeprestasjon: 8-15 %.
  • 15-25 grader: Litt blod går fra musklene til huden for å kjøle deg ned. Tap i løpeprestasjon: 2-8 %.
  • 10-15 grader: Den beste løpetemperaturen. Tap i løpeprestasjon: 0 %.
  • 5-10 grader: Hender, føtter og hode kjøles ned, og du må bruke energi på å holde dem varme. Tap i løpeprestasjon: 1-3%.
  • Under 5 grader: Lufta blir tettere, og du må bruke mer energi på å bryte den. I tillegg kjøles den overfladiske delen av musklene ned, og de klarer ikke å prestere optimalt. Tap i løpeprestasjon: 3-6 %.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: