© istock

Du venner deg raskt til en ny løpestil

Det krever økt konsentrasjon å endre løperytmen, men allerede etter noen få turer er hjernen oppdatert.

15. november 2019 av Redaktionen


Løper du med lange og tunge skritt, kan det være lurt å justere litt på løpestilen. Ved å ta flere skritt per minutt kan du bli en mer effektiv løper og redusere risikoen for skader. Det krever litt konsentrasjon å endre måten du løper på, men ifølge en ny studie vil du fort venne deg til den nye rytmen. 

Forskere satte 13 løpere til å øke steg- frekvensen med 5–10 prosent. Såkalte EEG-målinger av løpernes hjerneaktivitet viste klart økt aktivitet i de områdene av hjernen som er forbundet med innlæring av nye ferdigheter, sammenlignet med når de løp med sin vanlige rytme. 

I løpet av den påfølgende måneden skulle løperne gjennomføre åtte løpeturer på minst 5 km med den nye stegfrekvensen, før de igjen ble testet i laboratoriet. Da viste det seg at hjerneaktiviteten når de løp med den raskere stegfrekvensen var tilbake på normalen. Hjernen oppfattet altså nå den nye løperytmen som naturlig.

Hva kan du gjøre? 

Vil du prøve å øke stegfrekvensen, så fokuser på å være rett i kroppen og lene deg litt framover. Føl at du lander på midten av foten, og forestill deg at du løper på brennende kull og derfor bør ha føttene i bakken så kort tid som mulig. Tren gjerne slik i korte sekvenser av noen få minutter om gangen.

Kilde: Journal of Motor Behavior 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: