Mann som løper på ei bru

Å styrke de stabiliserende musklene i kjernen er et effektivt våpen mot truende løpeskader

© iStock

En sterk kjerne beskytter korsryggen

Svake muskler i kroppskjernen er ofte årsaken når løpere rammes av korsryggsmerter, viser en ny studie.

17. april 2018 av Redaksjonen

Forebygg smerter i korsryggen med kjernetrening

Smerter i korsryggen rammer mange løpere, og forklaringen ligger ofte i at den dype kjernemuskulaturen er for svak, konkluderer amerikanske forskere etter en ny studie. De undersøkte ved hjelp av datamodeller hva som skjedde når bestemte muskler hos løpere ikke bidro. Kjernemusklene, altså musklene rundt ryggsøylen og magen, skal sørge for å holde torsoen stabil når du løper. 

Er de dyptliggende musklene i kjernen for svake, tvinges andre muskler til å overkompensere, noe som øker belastningen på ryggsøylen og kan føre til smerter. Ifølge forskerne bak studien bør du spesielt ta statiske øvelser med fokus på å holde kroppen stabil hvis du vil styrke den dype kjernemuskulaturen og bli en bedre løper. 

Kilde: Journal of Biomechanics 

Rør i gryta

Forskjellige varianter av planken er gode kjerneøvelser for løpere. En av de mer utfordrende er øvelsen rør i gryta (stir the pot).

Slik gjør du: Legg deg med albuene på en treningsball. Knytt hendene. Spenn mage, bein og rumpe, og løft kroppen, slik at du ligger i plankeposisjon. Før nå armene rundt i sirkler – først den ene veien, så den andre. 

Illustrasjon av plankeøvelse på ball.

Få mer ut av treningen

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen.


Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: