© Colourbox

Er trappeløp bra for formen?

Blir jeg en bedre løper av å trene i trapper? Eller gir det ingenting?

21. mars 2019 av Jannik Petersen

Trappetrening er absolutt relevant for løpere. På samme måte som intervalltrening, tempoturer og andre intense treningsformer, øker trappene intensiteten i treningen og løfter dermed også formen.

Trappeløping er bra for setemusklene og hoftebøyerne, noe som på flat landevei omsettes til kraftigere avsett og dermed større skrittlengde – uten at du føler at du må anstrenge deg ekstra.

Lårmusklene trenes også effektivt i trapper, og dermed blir musklene mer utholdende.

Les også: Er du i god form? Eller er det rom for forbedring? Se her hvordan du beregner kondisjonstallet ditt – enkelt!

Også leggmusklene belastes hardt når du løper i trapper, og den ekstra styrken i leggene gir en mer spenstig og effektiv løpestil.

Du bør allikevel være klar over at trappetrening er en hard belastning, så det gjelder å dosere treningsmengden. Trappetreningen skal bare utgjøre en begrenset del av løpeturene.

Kroppen trenger også tid til å venne seg til den annerledes belastningen, så ta for eksempel 4 x 100 trappetrinn per uke i en måneds tid. Det tilsvarer cirka fire turer fra bakkeplan og opp til femte etasje i en vanlig boligblokk.

Legg inn trappetreningen som siste del av en vanlig løpetur, slik at du er gjennomvarm. Etter en måned kan du flette inn to ukentlige turer i treningen. I den tredje måneden med trappetrening kan du øke til 6 x 100 trinn.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: