© Colourbox

Er trappetrening effektivt?

Jeg passerer ofte en idrettsbane der løpere spurter opp og ned trappene på tribunen. Hva er utbyttet?

Løpetrening i trapper øker styrken i beinmusklene og gjør deg dermed raskere og mer utholdende.

Eliteløpere har benyttet trapper som et element i treningen i årevis, men også mosjonsløpere kan ha stor glede av å prøve seg på slik trening.

Trappetrening kan best sammenlignes med klassisk styrketrening for løpere. Begge deler skal øke muskelstyrken i sete-, lår- og leggmuskler og dermed gi et kraftigere fraspark.

Den ekstra styrken betyr dels at det går lengre tid før du blir sliten under dine vanlige løpeturer; dels at du blir raskere fordi du får kraftreserver og overskudd til å løpe fortere.

Som med all trening må også trappeformen bygges opp fra bunnen. Start derfor for eksempel med å legge inn litt trappetrening underveis på en av de vanlige løpeturene. Vent til du har blitt skikkelig varm, og løp for eksempel 4 x 100 trinn utendørs i en trapp som ikke er altfor bratt. Eller avslutt løpeturen med å løpe til sjette etasje, hvis du bor i blokk. Løp fire ganger til sjette etasje. Gå eller jogg rolig ned, slik at du samler krefter til å gå løs på trappene med fornyet styrke og høy fart. Etter en måneds tid kan du vurdere å legge inn trappetreningen i to av ukens løpeturer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: