Glad mann løper og gir high fives
© iStock

Fem gode løpemål for 2018

Hva drømmer du om når det gjelder løping? Her er fem forslag til uforglemmelige løpeoppleveser som du kan velge fra din egen "to do"-list. Her starter fantasien.

12. mars 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Lag en "løpe-bucketliste'

Kom i gang med de løpemålene du har drømt om i årevis. VI gir deg fem forslag til opplevelser som bør være på lista. 

1. Løp hver dag

Når vi skriver «Løp hver dag» mener vi virkelig å løpe hver eneste dag over en lengre tidsperiode. Spesielt i USA har fenomenet fått et oppsving de siste årene med den britiske løpelegenden Ron Hill (79) som en slags gallions-

figur. Hill løp minst 1 engelsk mil (1,6 km) hver eneste dag fra 21. desember 1964 til 30. januar 2017, da han var nødt til å stå over treningen på grunn av hjerteproblemer.

Det geniale ved såkalt «streak running» er – i all sin enkelhet – at løpingen blir gjort til en fullstendig fast integrert del av hverdagen på samme måte som å spise og sove. Det gjør det for eksempel til en perfekt måte å komme gjennom den mørkeste delen av vinteren på. For å kunne kalle seg en «streak runner» må du ifølge nettsiden runeveryday.com ha løpt minst 1,6 km hver dag i et år. Men begynn med å ta for eksempel sju dager på rad, der du løper en kort tur i kontrollert tempo. Start gjerne dagen med å løpe, så er du sikker på å få gjort det.

2. Løp et ultraløp

 Lengre løp enn maratondistansen 42,2 km kategoriseres som ultraløp, så du trenger ikke ta flere måneders permisjon og løpe tusenvis av kilometer gjennom Sibir for å kunne kalle deg en ultraløper. Har du allerede løpt maraton et par ganger og er nysgjerrig, bare prøv en litt lengre distanse, for eksempel 50 km til å begynne med. 

I motsetning til maraton, der alle spør hvor fort du har løpt, er ultradistansene befridd for det tidshysteriet. Her er spennende ruter viktigere, og fordi farten som regel heller ikke er den aller høyeste, får du også bedre mulighet til å suge til deg inntrykk.

Marathon Des Sables
Marathon Des Sables

Glem fartsballonger og planlagte kilometertider. Ultraløp handler om noe helt annet. 

© Alexis Berg

3. Løp «naken»  

Behold tøyet på, for nakenheten handler om å legge bort alt av elektronisk utstyr og la treningsklokke, smarttelefon, pulsmåler og hodetelefoner få hvile og i stedet løpe på følelsen. Forkjemperne for «naked running» mener at det gjør løpeopplevelsen mer intens og fylt av glede. For hva har det egentlig å si om du kan løpe 5 km på over eller under 20 minutter? Eller hvor mange kalorier du har forbrent på dagens tur i skogen? I Aktiv Trening intervjuet vi for noen år siden Christopher McDougall, forfatteren av boken «Born to Run», som alltid lar kroppen bestemme hvor lang og rask dagens tur skal være.

– Altfor mange løper av feil grunn. Vi løper fordi vi vil slanke oss, fordi vi vil se bedre ut, eller fordi vi vil være raske. Vi fokuserer på alt mulig annet enn selve løpingen når vi løper. Se på folk! De gjør alt for ikke å tenke på løpingen mens de løper. De har musikk i ørene og GPS-klokke på armen. De står på tredemøllen og ser på TV. De gjør løpingen til en plage, sa han.

Prøv å la dingsene hvile i en periode, og se om du ikke får et nytt perspektiv på løpingen.

4. Løp et lokalt løp

Støt dit lokale løbemiljø, og mød evt. kommende lø­be­mak­ke­re ved at stille op i det nærmeste motionsløb. Det vil være ekstra god stil at give lidt tilbage til sporten ved også at melde dig som frivillig til et lokalt løb indimellem.

5. Løp for å sette en helt ny rekord

 Hvorfor egentlig prøve å sette en personlig rekord på en – i bunn og grunn – litt tilfeldig distanse som for eksempel halvmaratonens 21,0975 km eller maratonens 42,195 km? Og i tillegg gjøre det på en rute som er hundre prosent bestemt av andre? 

Har du eventyr i blodet, så prøv heller å sette en helt ny rekord, en såkalt FKT (Fastest Known Time), der du selv velger en rute, offentliggjør planene og dokumenterer prestasjonen. Du kan også prøve å slå en allerede etablert FKT. Det finnes for eksempel en rekord for å løpe over fjellformasjonen De syv søstre på kysten av Helgeland i Nordland, en for å løpe Norge på tvers, og ikke minst en for å løpe Norge på langs. 

Trenger du en ny løpejakke til dine nye, spennende løpeopplevelser? Les dette. 

Redaksjonen anbefaler: Flott løpejakke 

Løp gjennom kulde og vind med Aktiv Trening. Akkurat nå ønsker vi nye lesere velkommen med en løpejakke fra Diadora sammen med tre numre av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon). Jakka kan dras helt opp i halsen og har meshpaneler i nakken, under armene og nedover ryggen, noe som gir en naturlig utlufting så du ikke koker over på løpeturen. Panelene gir også jakka super mobilitet og bevegelighet, for det finnes lite som er verre på løpeturen enn å slåss mot en jakke med dårlig passform. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: