Løping, løper, myter

Lurer du på hvilke myter som er sanne? 

© Foto: iStock

Fem løpemyter

Det finnes mange myter og halvsannheter om løping. Vi sjekker fem av de vanligste.

13. juni 2022 av Redaktionen

Løping er en av de mest populære treningsformene blant nordmenn. 41 prosent av oss har vært på løpetur i løpet av det siste året, ifølge Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse for 2021. Som oftest med ting som blir utbredt oppstår det mange myter og nye forestillinger i takt med at populariteten øker. Noen skyldes misforstått eller feilaktig forskning, andre hjemmesnekret logikk uten beviser og atter andre er tatt helt ut av det blå.

Vi ser nærmere på fem utbredte myter om løping og undersøker hva forskningen egentlig har å si om dem.

1. Løping gir artrose i knærne

Nei, det er helt feil. Løping forebygger tvert imot artrose, i hvert fall blant mosjonsløpere. Det fremgår av en stor metastudie publisert i Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy i 2017.

Der sammenlignet man resultatene fra 17 ulike studier og fant følgende forekomst av artrose i knærne:

  • Motjonsløpere: 3,5 %
  • Ikkeløpere: 10,2 %
  • Eliteløpere: 13,3 %


Så med mindre du løper 10–12 ganger i uka, kan du forvente å ha tre ganger lavere risiko for å få artrose i knærne enn menneskene rundt deg som ikke løper.

2. Eldre kan ikke løpe

Hvis du spør Fauja Singh, som med sine 100 år er den eldste personen som har gjennomført en maraton, er han nok uenig. Eldre mennesker kan godt løpe, men når de gjør det, må de ta hensyn til at restitusjonen tar mye lengre tid når man blir eldre. Det betyr at man bør satse på forsiktig progresjon, supplerende styrkeog mobilitetsøvelser og gjerne løping kombinert med en alternativ treningsform som svømming eller sykling.

3. Løping gir sterke beinmuskler

Nei, det gjør det ikke. Løping er ikke noen treningsform som styrker musklene, og selv om du kanskje vil oppleve at du blir støl i beina av å løpe, skyldes det i høyere grad gjentatt slitasje på musklene av de mange repetisjonene enn at muskelfibrene er blitt presset. En studie publisert i Journal of Strength and Conditioning Research i 2014 fant ut at beinstyrken blant eldre løpere falt med fem prosent i løpet av fem år, til tross for iherdig innsats i løpeskoene. Vil du ha sterke bein (og det vil du vel), bør du trene styrke.

4. Løping er den beste slankeaktiviteten

Tjaa... Løping forbrenner riktignok ganske mange kalorier. Men helkroppsaktiviteter som langrenn og roing, der alle de storemuskelgruppene må jobbe, forbrenner cirka 15 prosent mer. 

I tillegg er løping ganske belastende på kroppen, så den ukentlige treningsmengden blir for de fleste naturlig begrenset til maksimalt et par timer. Der gir mosjonsformer som sykling eller fotturer mulighet til å være i aktivitet mye lenger og dermed forbrenne flere kalorier.

Det beste ved løping hvis man vil ned i vekt, er at det er så lett tilgjengelig. På med skoene, ut døra og tilbake igjen etter 45 minutter – enklere blir det ikke.

5. Man bør tøye ut før og etter en løpetur

Nei. Tøyer du ut før du skal løpe, blir senene slappe og mindre spenstige, og strekker du ut etterpå, risikerer du å forverre de små avrivningene og mikroskopiske skadene i vevet som løpingen resulterer i. Vent derfor med uttøyingen til dagen etter løpeturen, da kroppen er mer klar for det.

Hva betyr begrepet anaerob? Les her hvorfor du bør trene anaerobt. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: