tre löpare på frosttäckt grusväg

Fem myter om vinterløping

Det finnes mange myter om å løpe om vinteren. Vi ser nærmere på de mest utbredte.

23. februar 2020 av Christian Thestrup

1. Det er ikke bra for lungene

USANT: Lungene fryser ikke til is selv om du trekker pusten når det er kaldt. Kroppen din varmer opp lufta før den kommer ned i lungene, så du har ikke noe å være nervøs for.

2. Du trenger ikke drikke så mye om vinteren

USANT: Kulden gjør at vi ikke føler oss tørste, men de lave temperaturene og den lave luftfuktigheten gjør at vi mister mer væske på utpusten når vi løper. Samtidig fordamper svetten raskere fra kroppen, og derfor merker vi ikke at vi mister så mye væske som vi faktisk gjør.   

3. Du forbrenner flere kalorier om vinteren

KANSKJE: Det er delte meninger om denne påstanden. Noen eksperter mener at det ikke er noen forskjell, mens andre sier du forbrenner mer fordi kroppen må bruke mer energi på å varmes opp. Uansett, så er forskjellen så liten at du ikke kan ta en ekstra porsjon dessert av den grunn.  


4. Du mister mest varme via hodet

USANT: Det er en seglivet myte at vi mister 50-80 prosent av kroppsvarmen via hodet. Hvis det hadde vært riktig, kunne vi i prinsippet holdt varmen selv om vi løp nakne - så lenge vi hadde på oss en lue. Og det tror vi neppe er så lurt. 

5. Du blir syk av å løpe om vinteren

USANT: Du blir ikke syk av å løpe når det er kaldt. Imidlertid er det viktig å få på seg tørt tøy så fort du kommer hjem, slik at du ikke blir nedkjølt. i tillegg tørker den kalde lufta ut slimhinnene slik at smuss, forurensing og bakterier lettere finner veien ned til lungene. Det er derfor lurt å drikke litt ekstra før løpeturen (og gjerne under), og det kan også være smart å trekke en hals eller et tørkle over munnen på deler av ruten der det kanskje er mye biler og trafikk eller folk. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: