Fem styrkeøvelser alle løpere bør kunne

Kast deg over vektene og bli en mye bedre løper.

20. september 2019 av Jesper U. Larsen

Styrketrening kan være snarveien til raskere løpetider, mer effektiv løping og lavere risiko for skader. Her har vi samlet fem styrkeøvelser som kan gjøre deg til en bedre løper. 

Knebøy (squat)

Ved å trene beinmusklene med tung styrketrening, kan du forbedre løpeøkonomien. Spesielt knebøy har i flere studier vist seg som en effektiv øvelse for løpere. I tillegg til å trene alle de relevante løpemusklene, styrker du kroppskjernen, balansen og koordinasjonen mellom musklene. 

Se øvelsen

Hofteløft (hip thrust)

De store musklene i rumpa brukes til å utvikle kraft i løpestegene, og de forsømmes ofte hos langdistanseløpere. En studie viste nylig at hofteløft aktiverer setemuskulaturen mer effektivt enn både markløft og heksagon markløft. 

Se øvelsen

Kassehopp (box jump)

Kassehopp og andre øvelser med hopp og sprett - såkalt plyometriks trening - øker spensten og den eksplosive styrken. Det gir bedre løpeøkonomi og raskere tider. 

Se øvelsen

Utfall (lunges)

Mange løpere er svake på baksiden av lårene, noe som kan gi skader og korte, udynamiske løpesteg. Utfall trener baksiden av lårene, rumpa og forsiden av lårene. Samtidig er øvelsen bra for å strene de stabiliserende musklene rundt knærne. 

Se øvelsen

Supermann-planke

Som løper kan du med fordel velge noen av de dynamiske variantene av planken og sideplanken for å styrke kjernemuskulaturen. En sterk kjernemuskulatur sørger for at du ikke synker sammen når trøttheten kommer på løpeturen, og sørger for at mest mulig av kraften du utvikler i beina blir brukt til framdrift. 

Se øvelsen

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: