Kvinne som drikker vann i sola

Fem tips til å løpe i sola

Selv om termometeret sjelden når helt opp på rødmerkingen her hjemme, kan varmen være en betydelig utfordring for lysten og evnen til å trene hardt. Her ser du hvordan du takler varmen best og trener optimalt.

21. mai 2019 av Martin Kreutzer

Løp i sommervarmen

Selv en vanlig norsk sommerdag kan by på temperaturer langt opp på tyvetallet, og det er nok til å få et ellers bedagelig tempo til å føles som nådeløst konkurransetempo. Ved bare 25 grader belastes hjertet 3–6 prosent hardere enn ved 13 grader.

Vi giver dig her 5 tips til, hvordan du løber udenom sommervarmens nådesløse påvirkning af kroppens ydeevne._no

1. Start med væskebalansen

Drikk et stort glass vann til hvert måltid, og ta en kvart liter vann før trening. Kroppens kjøle- og energisystemer fungerer dårligere hvis du er dehydrert. Har du væskeunderskudd allerede før du begynner å trene, er krisen raskt et faktum. Fargen på urinen er en god indikator på om du har fått nok å drikke. 

Er den klar eller lys gul, er sannsynligvis væskebalansen i orden. En mørkere farge tyder på at du har drukket for lite. Det eneste unn- taket fra denne regelen er hvis du spiser vitaminpiller. I så fall vil du kunne oppleve at de utskilte vitaminene farger urinen mørk i timene etter at du tok tilskuddet. Da kan væskebalansen være i orden, selv om urinen er mørk

2. Spis salt

Generelt har vi et meget begrenset behov for ekstra salt i forbindelse med trening. De fleste spiser faktisk altfor mye salt som det er, men anbefalingene endrer seg når det er varmt og du skal trene lenge. Skal du trene eller konkurrere i mer enn 2,5 timer, bør du få i deg både salt og væske underveis. 

Hvor mye salt vi mister gjennom svette er svært individuelt, men tommelfingerregelen går ut på at én liter energidrikk bør inneholde ca. 0,5 gram vanlig bordsalt. Dette nivået er også standard for de fleste sports- drikker som er å få kjøpt. 

3. Beskytt øynene 

Det er lett å få hodepine hvis du løper rundt og myser. Men det er ikke det verste. Ifølge Kreftforeningen kan solens UV-stråler både gi umiddelbar irritasjon av øynene og lang varige skader. Invester derfor i en god solbrille. 

En stor brille som følger ansiktsformen godt og tett, gir optimal beskyttelse. Dermed beskytter brillen også mot lysinnfall fra sidene. Det er spesielt viktig hvis du oppholder deg på eller ved vann. Når solstrålene treffer overflaten, reflekteres de og sendes tilbake mot ansiktet i alle mulige vinkler.

4. For en neve solkrem

Særlig tidlig i sesongen er det viktig å velge krem med høy faktor, i rikelige mengder. Kreftforeningen anbefaler voksne å bruke en hel håndfull (ca. 40 ml) til å dekke hele kroppen. Velg en solkrem som er laget for fysisk aktivitet. Den tillater huden å puste bedre enn oljebaserte solkremer.

5. Lytt til kroppens signaler  

Selv om du er blant dem som ikke sliter med varmen, kan det noen ganger bli for mye av det gode. For at det ikke skal gå så langt, er det viktig å lytte til kroppens signaler på varme dager og avbryte treningen ved tegn til overdreven varmebelastning. 

Hold øye med symptomer som svimmelhet, slapphet, konsentrasjonsvansker og hodepine. Kramper og redusert urinproduksjon kan også være et varsel om overoppheting.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: