Følg våre fem tips til hvordan du løper mer effektivt. 

© Foto: iStock

Fem tips til å løpe mer effektivt

Unngå bevisst å endre løpestilen din. Hvis du vil løpe mer effektivt, så gjør det i stedet slik.

3. februar 2022 av Lasse Lyhne

1. LØP MYE

Jo mer du løper, jo mer effektiv blir stilen din også. Løpeerfaring er parameteren som påvirker løpeøkonomien mest, og i motsetning til f.eks. kondisjonstall, kan løpeøkonomien forbedres hele livet.

2. LØP FORT

Spurttrening, intervaller, fartslek og andre høyintense treningsformer gir et mer effektivt bevegelsesmønster og en bedre løpeøkonomi. Prøv å løpe fort en til to ganger i uka.

3. LØP I BAKKER

Å løpe i motbakker er effektiv trening av løpestilen. Motbakker gir masse løpespesifikk styrke, og flere studier har vist at fokusert motbakketrening styrker løpeøkonomien.


Hva betyr begrepet anaerob? Les her hvorfor du bør trene anaerobt. 

4. TREN STYRKE

Styrketrening gjør leddene stivere og musklene mer spenstige, slik at mindre energi går tapt. Ta gjerne store øvelser som knebøy og markløft, og supplér med kjernetrening. Er du ambisiøs (og skadefri), så prøv deg gjerne også på plyometriske spenstøvelser. Det er kjent for å gi gode resultater.

5. TREN KOORDINASJON

De gamle øvelsene fra gymtimene som hælspark, kneløft, baklengsløping, sidelengsløping osv. styrker koordinasjonen – det vil si forbindelsen mellom hjerne og muskler. Det får musklene til å jobbe mer effektivt. Ta øvelsene som en del av oppvarmingen, og utfordre deg selv med mer og mer kompliserte øvelser. 

Vi har samlet alt du trenger å vite før du skal kjøpe ditt neste par løpesko. Les her. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: