Kvinne som skal begynne å løpe
© iStock

Fem tips til å nå løpemålene dine

Det kan være vanskelig å holde på treningsmotivasjonen når hverdagen melder seg. Middelet til å holde deg i gang er planlegging og struktur. Det hjelper vi deg med her.

11. juli 2019 av Lasse Lyhne

Slik oppnår du løpemålene dine

Her er fem tips til hvordan du enkelt kan oppnå løpemålene dine.

1. Planlegg 

Det er vanskelig å etablere nye vaner. Ambisjonene drukner fort i hverdagen. Det første skrittet på din perfekte løpesesong er derfor å planlegge den. 

Sett av faste tidspunkter til trening, og legg dem gjerne inn i kalenderen, så det er klart for både deg selv og dem rundt deg at du skal trene. Vi anbefaler at du trener minst tre ganger i uka med en hviledag imellom, for eksempel tirsdag, torsdag og lørdag. 

Er du fersk i løpeskoene, kan du trene alternativt en av dagene. Om du vil trene om morgenen, midt på dagen eller om kvelden er opp til deg, men erfaring tilsier at det er lettest å gjøre unna treningen rett før eller etter jobb. 

2. Få opp farten

Når du har trent stabilt i fire–seks uker og bygget deg opp til 25–30 km i uka, er det på tide å øke farten. Høyintens løpetrening forbedrer kondisjonen, gir økt styrke og gjør deg mer effektiv som løper. 

Det beste er intervalltrening. Det vil si 4–5 intervaller (for eksempel 3–4 minutter) med rask løping, med pauser (på 2–3 minutter) imellom. Tren intervaller én eller to ganger i uka

3. Meld deg på et løp

Når de gode treningsrutinene er etablert, er det på tide å melde deg på et mosjonsløp. Det hjelper på motivasjonen og gir deg noe å trene mot. Hva slags løp avhenger av motivasjon og hva du liker. 

En rask 5 km, en seig 10 km, et terrengløp eller et stort gateløp i form av maraton eller halvmaraton – alle distanser kan fungere, men sørg for at løpet du velger lever opp til forventningene dine. 

Vil du ha en rask tid, bør du finne et løp med en flat rute.Vil du ha en stor opplevelse, bør du reise til et av de store løpene i utlandet. Vil du utfordre deg selv, kan et terrengløp eller hinderløp være tingen. September er høysesong for mosjonsløp, og en tidshorisont på fire–fem måneder er perfekt for å nå toppformen. 

4. Tren styrke

Vil du bli mer eksplosiv i løpeskoene, kan det være lurt å begynne med styrketrening. Tung styrketrening er det mest effektive, men midt i sesongen bør du heller fokusere på lettere, løpsspesifikke øvelser som ikke sliter ut musklene på samme måte. 

Korte stigningsløp, der du i løpet av 50–60 meter går fra jogging til (nesten) full spurt, baklengsløping, gående utfall og knebøy med hopp er fremragende øvelser du kan ta som en del av oppvarmingen. 

5. Løp med andre

Løping er i høyeste grad en individuell idrett, men likevel vil du ha god nytte av å løpe sammen med andre. Nå som grunnformen er etablert, kan det være et gunstig tidspunkt for å finne et løpefellesskap. 

Å trene med andre forplikter og øker motivasjonen og treningsdisiplinen. I tillegg hever det ofte kvaliteten på treningen, da man har en tendens til å løpe lenger og raskere når man løper sammen med noen. 

Et fellesskap kan både være en klubb, noen venner eller et av de uformelle nettbaserte fellesskapene det etter hvert finnes ganske mange av.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: