Kvinne som løper utendørs
© Jacob Helbig

Fem tips til testløpet

Testløpet er en test av din aktuelle form. Her er fem tips til hva du bør gjøre for å levere et så bra resultat som mulig.

1. mai 2019 av Lasse Lyhne

Bli klar til testløpet

Med testløp får du testet prestasjonsevnen din akkurat nå. Her er fem tips til hva du bør tenke på før testløpet. 

1. Vær restituert

Du trenger ikke trappe ned i flere dager før et testløp – det går ut over all den andre treningen. Men sørg i hvert fall for at du tar testløpet etter en hviledag eller en rolig treningsdag, slik at beina er så friske og raske som mulig. Sørg også for å være noenlunde uthvilt og for eksempel ikke legge testløpet rett etter en lang og krevende arbeidsdag.

2. Vær i væskebalanse

Hvis du er mer eller mindre dehydrert, går det både ut over prestasjonen og restitusjonen etterpå. Sørg derfor for å være i god væskebalanse. Ikke drikk kjempemye på forhånd, men sørg for å drikke jevnt de siste 12 timene før testløpet. Er urinen lys gul, har du drukket passe mye.

3. Ikke spis for mye før løpet

Du bør ha energi til å løpe, men du bør absolutt ikke være tung i magen. Det siste store måltidet bør du innta senest fire timer før løpet. Ta en banan eller en brødskive en times tid før start hvis du føler deg sulten.

4. Varm opp

Spesielt på de litt kortere testturene bør det være full fart fra start. Derfor bør du varme opp. Jogg 10 minutter i helt rolig tempo, slik at kroppen blir varm. Deretter øker du farten forsiktig de neste fem minuttene, til du finner en fart som er rask, men ikke altfor hard. Avslutt med tre stigningsløp, der du gradvis øker farten over 60–80 meter, slik at du spurter kontrollert de siste 10–15 meterne. Jo kortere testløpet er, desto mer bør du varme opp.

5. Ikke ha på for mye klær

Testløpet skal løpes i full fart. Derfor er det viktig at du ikke har på så mye klær at du koker over. Like før løpsstart tar du av deg overtrekksklærne, knyter skolissene, stiller inn det mentale fokuset, starter klokka og du er klar til å suse av sted. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: