Hans løper i mørket
© Anders Mikkel

Finn den rette ruta i mørket

Korte og bekmørke dager trenger ikke sette en stopper for løpetreningen. Med disse enkle tipsene kan du lett bli en mørkeløper.

11. november 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Kom i gang med mørkeløping

Når den velkjente løpeturen brått må gå i nattsvart skog, er det fristende å langtidsparkere løpeskoene og gå i vinterhi. Men det vil være synd, for du kan glede deg til fabelaktige løpe- og naturopplevelser hvis du skaffer deg ei god hodelykt og fortsetter løpeturene bokstavelig talt i mørket.

Her får du fire tips til hvordan du enkelt kommer i gang med mørkeløping. 

1. Start forsiktig

Er du ikke vant til å løpe i mørket, så begynn med å velge en rute du allerede kjenner godt, og la være å sette opp farten for mye. Bruk de første par turene på å finne deg til rette i mørket, og gjør deg kjent med hodelykta, slik at du vet hvordan den kaster skygge på bakken. Gjør det også til en vane helt fra begynnelsen at du alltid gir andre beskjed om hvor du har tenkt å løpe før du legger av gårde. 

2. Løp runder, og hold deg unna farlige steder

I begynnelsen bør du ikke løpe for langt av gårde – ta heller flere korte runder i terreng du kjenner. Selv en skog du ferdes mye i, kan oppleves som ukjent i mørket. Sørg også for å planlegge en rute som ikke har bratte skrenter, skjulte grøfter, bekker og lignende risikoelementer. 

3. Dropp spurtene

Turene med hodelykt egner seg perfekt når du har tenkt å ta en rolig langtur eller tempotur i jevn hastighet. De heseblesende intervallene bør du derimot vente med til dagslyset, ettersom det er langt større fare for å forstue ankelen eller falle og slå seg stygt i bekmørket. 

4. Ta med ekstra utstyr

Hvis du etter en stund får lyst til å løpe en lengre tur i mørket, slik at du også kommer langt hjemmefra, så husk å ta med litt ekstrautstyr, blant annet fulladet mobiltelefon, ekstra batterier til hodelykta, et kompass eller ei GPS-klokke, vann og et tynt folieteppe, slik at du kan holde varmen hvis du skulle bli utsatt for et uhell eller løper deg bort.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: