Kvinne som løper utendørs

Løpeøkonomien sier noe om hvor godt du utnytter oksygenet du drar inn i kroppen. De beste løperne bruker cirka 180 ml oksygen per minutt per km, mens mosjonister bruker cirka 220 ml

© Aktiv Trening

Fire faktorer som avgjør løpeøkonomien

Løpeøkonomi kan sammenlignes med en bils drivstofforbruk, og det handler om hvor bra du utnytter energien du har til rådighet. Jo bedre løpeøkonomi, jo raskere og lenger kan du løpe.

12. august 2019 av Lasse Lyhne

Fire faktorer som påvirker løpeøkonomien

Har du god løpeøkonomi, kan du løpe lenger på en gitt energimengde enn hvis løpeøkonomien ikke er på topp. Det er mye som påvirker hvor effektivt du løper, og det meste kan du gjøre noe med.

Her kan du lese om fire faktorer som avgjør løpeøkonomien.

1. Kroppsbygning  

Hvordan kroppen din er bygd opp har stor betydning for hvor effektivt du løper. Jo mindre du veier, jo mindre energi vil det også kreve å løpe på en gitt hastighet. 

Derfor gir en spinkel kroppsbygning med smale hofter, tynne bein og lange, slanke muskler bedre løpeøkonomi enn det motsatte. I en studie om kenyanske eliteløpere fant forskerne ut at kenyanerne i tillegg til å ha smal kroppsbygning hadde en annen fysisk fordel.

De hadde ekstremt små leggmuskler som satt høyt oppe under kneet, og de trengte derfor ikke bruke så mye energi på å svinge beina fram og tilbake under løping. 

Det er selvsagt vanskelig å endre på kroppsbygningen og plasseringen av leggmusklene. Men hvis du løper rundt med noe overflødig fett på kroppen, kan du ta av et par kilo, slik at du bruker færre krefter på å bevege deg.  

2. Fysiologi 

I tillegg til kroppsbygningen har også det som er inne i kroppen betydning for løpeøkonomien. 

Her er det spesielt kretsløpets evne til å fordele oksygen til de aktuelle løpemusklene og disse musklenes evne til å utnytte oksygenet som har betydning. 

Det handler blant annet om antallet kapillærer (små blodårer) i musklene og mitokondrier (energistasjoner) i muskelcellene. I motsetning til kroppsbygningen kan det i høy grad forbedres med riktig trening.

3. Stabilitet og bevegelighet 

En tredje faktor som er avgjørende for løpeøkonomien, er hvor effektivt kroppen omsetter kraften fra fraspark til framdrift. 

Optimal stabilitet rundt ankler, knær, hofter og kroppskjernen sikrer at kraften fra frasparket forplantes direkte til framdrift uten tap av energi i leddene underveis. 

Dessuten er riktig bevegelighet rundt spesielt forsiden av hoftene viktig, da de ellers kan begrense tilbakesvinget av beinet og dermed koste energi.

4. Elastisk energi 

En fjerde faktor som har betydelig innflytelse på løpeøkonomien, er de elastiske egenskapene i muskler og sener. Hver gang du lander på beinet, lagrer du – som en fjær – energi i senene som frigis ved neste fraspark. 

Jo mer energi du kan lagre, jo mindre må du bruke på å utvikle kraft i det neste skrittet. 

Disse elastiske egenskapene i muskel-sene-komplekset påvirkes også av trening – spesielt eksplosiv styrketrening og såkalt plyometrisk trening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: