Mann og kvinne i trappa tar high-five
© iStock

Fire snarveier til løperlivet

Hvis du vil bli en bedre løper, må du bare trene mer, lyder et gammelt treningsmantra. Men det er mange snarveier du kan ta for å få bedre treningseffekt. - se bare her.

7. januar 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Fire smarte snarveier for løpere

Det er egentlig bare et par småjusteringer som skal til for å få best mulig utbytte av treningen. 

1. Spis maratongrønt 

Fyll tallerkenen med mørkegrønne grønnsaker som for eksempel grønnkål, brokkoli, persille, brønnkarse og spinat, som alle inneholder bra mengder av antioksidanten lutein. I forsøk har lutein vist seg å sette i gang frigjøringen av enzymet AMPK, som spiller en helt sentral rolle i stoffskiftet og dermed for forbrenningen i kroppen når musklene trekker seg sammen. AMPK har blitt kalt «maraton-enzymet», fordi det stimulerer mitokondriene inne i muskelcellene til å forbrenne fett. 

2. Slapp av i pausene

I et lite australsk forsøk testet forskerne hvordan man bruker pausene best under intervalltrening: å bruke pausene passivt ved bare å gå rolig tilbake til start eller å bruke pausene aktivt ved å jogge. Resultatet viste at gruppen som slappet mest av i pausene løp raskere i selve intervallene, hadde lavere følelse av anstrengelse, mindre opphopning av melkesyre i blodet og lavere puls etter trening. Så bruk pausene til å slappe helt av. 

3. Styrk overkroppen 

Løpere er kjent for å nedprioritere det meste av styrketreningen, kanskje med unntak av et par beinøvelser, ut ifra tanken om at man jo bruker beina og ikke overkroppen når man løper. Men det er en dårlig strategi. 

Hvis du vil utvikle deg teknisk og få en uanstrengt og lett løpestil (som for øvrig også beskytter bedre mot skader, fordi du ikke lander så tungt), bør du være sterk i kjernemuskulaturen og den øvre delen av ryggen, slik at du holder skuldrene på plass også etter mange kilometers løping. Ta noen øvelser på treningssenteret, hjemme på stuegulvet, eller når du likevel er ute og løper.

4. Tren i trappa 

Hvis du krydrer løpetreningen med spurtintervaller opp trapper jevnlig, vil det gi god effekt på formkurven. De kraftige frasparkene styrker musklene i rumpe og lår på samme måte som knebøy og utfall og aktiverer også kjernemusklene mye mer enn løping på flatt underlag. 

Også kondisjonsmessig er trappene god trening: Pulsen fyker i været på rekordtid og gjør at effekten av intensiv trappetrening er på samme nivå som motbakkeløp i de bratteste bakkene, men med den avgjørende forskjellen at det er litt lettere å beine opp de vannrette trinnene i en bratt trapp enn en skrent som stiger 50–60 prosent, som er vanlig stigningsprosent for trapper. 

Til sammenligning stiger de bratte fjelletappene i Tour de France som regel med 8–12 prosent. Finn en lang, fin trapp og gi full gass i 3 x 20–30 sekunder 3 ganger i uka. Det virker.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: