Kvinne som løper og holder seg på magen
© iStock

Fire ting løpere frykter

Frykter du å få urolig mage når du løper? Eller at du kjeder deg halvt i hjel? Sjekk hvordan du fjerner bekymringene, slik at du kan prestere best mulig.

15. februar 2019

Slik presterer du best mulig

Løpere er ofte fulle av tanker om alt som kan komme til å skje. Vi fjerner bekymringene slik at du kan presterer best mulig.

1. Jeg kjeder meg

Problem: Tiden går så uendelig langsomt når jeg løper. 

Løsning: Kjedsomhet er et velkjent problem, også for løpere. Det er heller ikke så merkelig hvis man løper den samme turen i det samme tempoet hver eneste gang. 

Løsningen er variasjon og ambisjoner. Sett deg et spesifikt mål, og begynn å trene målrettet mot det. Bruk hele spekteret av treningsformer: Løp intervaller og fartslek, løp lange turer og korte turer. Dropp asfalt og harde fortau, og løp i skogen og i parken. 

Finn eventuelt en treningspartner slik at du har selskap underveis. Eller få en virtuell treningspartner ved hjelp av en av de mange avanserte løpeappene som finnes. 

Mange løpere har stor glede av å løpe til musikk – eller man kan fordype seg i en podkast og lære noe nytt.

2. Skader

Problem: Jeg er redd for å bli skadet underveis. 

Løsning: Å bli skadet er utvilsomt en løpers verste mareritt. Og frykten er ikke ubegrunnet, ettersom løping dessverre er en av de treningsformene som gir aller flest skader. 

Det skyldes ikke minst den ensidige belastningen som muskler og sener utsettes for. Derfor er det et godt råd å variere treningen så mye som mulig. 

Søk gjerne vekk fra harde fortau og asfalt, og løp i stedet på grusstier, i skog og eng, som er langt mindre belastende underlag. Pass også på å variere tempo og distanse. Er det lenge siden du skiftet løpesko, bør du også vurdere om det er på tide å få seg et par nye. Eller bytt mellom to par.

3. Dårlig mage 

Problem: Jeg blir uvel og må veldig plutselig på toalettet. 

Løsning: Dårlig mage skyldes ofte at du har ufordøyd mat i magesekken og tarmsystemet som ligger og skvulper rundt. Pass derfor på hva du putter i munnen før løpeturen, og hold deg til lett opptakelige karbohydrater. 

Mat med høy konsentrasjon av fiber, fett og proteiner krever ofte mer enn tre timer for magen å fordøye. Dårlig mage kan likevel skyldes opphopet væske i mage og tarm. For å unngå dette kan du tilsette litt salt til vannet – slik at det lettere tas opp i kroppen.

4. Krampe 

Problem: Jeg er redd for at musklene ”blokkerer”. 

Løsning: Selv om man aldri kan gardere seg helt mot krampe, kan du gjøre mye for å forebygge problemet. Proriter restitusjonen, og få nok hvile mellom treningsøktene. 

Pass også på å få rikelig med væske før du skal ut å løpe. Kramper skyldes nemlig ofte dehydrering. I tillegg viser undersøkelser at uttøying av de mest utsatte stedene også kan redusere risikoen for kramper. 

Skulle uhellet likevel være ute mens du løper, bør du strekke ut med det samme. Etter det er det ikke noe i veien for å fortsette til mål.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: