Det er en god idé å tilpasse treningen til ditt eget temperament og målet med treningen. Finn inspirasjon her.
Den barnslige
Du kaster deg ut i treningen uten mål og mening, og løper utelukkende etter innfallsmetoden. Finn punkter underveis på løpeturen, og løp raskt til disse etterfulgt av rolig jogging, til du er klar for neste periode med høyt tempo. Øk gjerne farten i motbakkene.
Fordeler: Gjør treningen til en lek og får deg til å glemme hvor langt og fort du løper. Resultatet er at du får gjennomført en god omgang med intens trening og har følelsen av at både tiden og veien nærmest flyr av sted.
Best egnet for: Løpere som savner variasjon i treningen eller som synes det er kjedelig og demotiverende å bare løpe i jevnt tempo på en fast rute.
Den sosiale
Lek kongens etterfølger med dem du løper sammen med. Dere kan bytte på å velge til hvilket punkt eller hvor lenge dere skal løpe fort. Alle tilbakelegger det valgte intervallet i et tempo som passer hver enkelt og hans mål med treningen. Deretter samles dere, før den neste i gruppen velger neste intervall.
Fordeler: Man kan trene sammen i en gruppe. Det er sosialt og øker motivasjonen. Alle har innflytelse på treningen, og det gir god avveksling.
Best egnet for: Løpere som er med i en fast treningsgruppe eller ønsker å trene sammen, til tross for nivåforskjeller.
Eventyreren
Du løper i skogen eller annet terreng og varierer tempoet med for eksempel rask løping i motbakker, rask slalåm mellom trærne og hinderløp over små bekker, veltede trestammer og andre utfordringer som du finner underveis.
Fordeler: Gir treningen mer dynamikk og utfordrer kroppen på en annen måte enn den er vant til, ved at den foregår i ujevnt og kupert terreng.
Best egnet for: Mer rutinerte løpere som er vant med intens trening, men som er lei av forutsigbare økter og søker etter avveksling og nye utfordringer.
Eliteløperen
Du har planlagt på forhånd hvor mange og lange perioder du skal løpe, og hvor fort du skal løpe i hver periode.
Fordeler: Treningen tar utgangspunkt i en konkret målsetting og ønsket virkning av treningen, for eksempel løping i et gitt konkurransetempo for et kommende mosjonsløp, eller kortere perioder med høyere intensitet der det legges press på det muskulære systemet, slik at du blir bedre til å løpe med syre i bena.
Best egnet for: Løpere som motiveres av å ha et helt konkret mål for den enkelte økten, og som trener målrettet mot et bestemt resultat i et gitt løp.
Begynneren
Varigheten av de enkelte løpeperiodene bestemmes av hvor lenge du klarer å opprettholde et jevnt løpetempo uten å slite deg ut. De innlagte pausene med rask gange eller rolig jogging gjør at den totale treningsmengden i den enkelte økten økes, og øker samtidig motivasjonen fordi man får en rekke suksessopplevelser når man hele tiden opplever at man løper raskere og/eller lenger.
Fordeler: Den perfekte måten å komme i gang med løpetreningen på, hvis du ikke er i stand til å tilbakelegge større distanser uten å føle at samtlige innvoller er på vei ut av kroppen etter 600 meter.
Best egnet for: Helt urutinerte løpere eller utøvere som synes at kontinuerlig løping i jevnt tempo over lengre strekninger er monotont og kjedelig.
Gambleren
Løp fort mellom lyskryssene, og sats på at lyset er rødt når du når frem. Skifter det til grønt, må du bare fortsette.
Fordeler: Du får presset grensene og utfordret deg selv ved kanskje å måtte holde et høyt tempo lenger enn du egentlig hadde tenkt.
Best egnet for: Løpere som har problemer med å presse seg, eller løpere som ønsker å utfordre seg selv og tøye grensene.
Bakken er din beste venn
Bakker er harde, men de er gull verdt for løpeformen. Bakkene gir bedre kondisjon, styrker løpemusklene og gjør deg raskere. Bruk bakkene i fartsleken, og la dem bestemme når tempoet skal økes.