Her er målstreken til Coast2Coast, der du får den ettertraktede finisher-medaljen.
Her er målstreken til Coast2Coast, der du får den ettertraktede finisher-medaljen.


© Brian Klemmensgaard

Fra maraton til ultraløper

Er du også nysgjerrig på hvordan det føles å løpe lenger enn en maraton? Det var Aktiv Trenings Christian Thestrup også, så han meldte seg på 50-kilometerruten i ultraløpet Coast2Coast. Her er hans fortelling.

19. juli 2017 av Christian Thestrup

Supermennesker. Det har jeg ofte tenkt om dem som løper lenger enn den klassiske maratondistansen. De fem gangene jeg i tidens løp selv har krysset målstreken etter 42 195 meter, har jeg i hvert fall aldri hatt lyst til å løpe en meter til. Tvertimot har lårene føltes mest som om de var i ferd med å sprekke, og jeg har ikke vært i stand til å gå i trapper på flere dager. 

Likevel har jeg - som et økende antall løpere - vært nysgjerrig på å se hva som gjemmer seg på den andre siden av de 42 kilometrene. Derfor tok jeg nylig et dypt åndedrag, og meldte meg på et ultraløp - bare et lite et på 50 km. Valget falt på det nordjyske løpet Coast2Coast, der du kan se sola gå ned på vestkysten kl 22.22, deretter løper du tvers gjennom Vendsyssel for å ønske den velkommen når den dukker opp av havet utenfor Fredrikshavn kl 04.16. 

Her er 50 kilometer-ruten fra Skallerup Klit i vest til Frederikshavn i øst. De små knivene og gaflene markerer depotene.
Her er 50 kilometer-ruten fra Skallerup Klit i vest til Frederikshavn i øst. De små knivene og gaflene markerer depotene. © Coast2Coast

Coast2Coast

Derfor befant jeg meg på en strand ved Skallerup Klit på Nord-Jylland en litt kjølig og vindfull kveld. Rundt i landet var de fleste i gang med å feire St. Hans, men selv om jeg var på vei inn i årets korteste natt, visste jeg også at det ville bli den tøffeste jeg har opplevd. 

Coast2Coast er på alle måter et litt annerledes løp. Ikke bare foregår det om natta, men du må selv ta tiden. For i motsetning til de fleste andre løp, er det ingen chip i startnummeret. Det er heller ingen kilometerskilt underveis, og den eneste avmerkingen langs løypa, er noen enkle piler i veikanten. Dem ser du imidlertid ikke i mørket, så alle bare følger etter personen foran og håper at første mann har prøvd ruten før. Så er det depotene, som er litt spesielle. De byr på alt fra pannekaker til chips, kokosboller og fleskesvor til øl, cola og rødvin hvis du er av den kravstore typen. 

Få minutter til start. Først blir syklistene sendt av gårde - deretter kommer løperne.
Få minutter til start. Først blir syklistene sendt av gårde - deretter kommer løperne.© Christian Thestrup

God natt - og lykke til

Det føles rart å være klar til å løpe 50 km på et tidspunkt da jeg vanligvis ville vært på vei i seng. Fram til nå har jeg slappet av i en hyggelig leilighet på det nærliggende feriesenteret Skallerup Seaside Resort, mens jeg har sett ut på regnet og vinden. Men nå er det en realitet. Da starten går, våkner beina og kroppen heldigvis fort. Det er 229 løpere på 50-kilometerruten, mens 29 personer har valgt å prøve seg på 65. I tillegg er det et hav av små lag på to eller tre personer som deler en sykkel, som de bytter på å kjøre på sykkelrutene som kan være opp til 150 km. Totalt har 3900 deltakere satt kursen ut i det begynnende mørket, iført refleksvester og blinkende armbånd. 

Den første delen av ruten foregår på stranda.
Den første delen av ruten foregår på stranda. © Coast2Coast

Bare sett kursen rett østover

De første par kilometrene løper vi på stranda. Deretter tar ruten en skarp sving opp sandbakkene, der den blir til små stier, før vi kommer ut på landeveien mot Fredrikshavn. I begynnelsen er det rart at det ikke er noen kilometerskilt langs ruten. Hvis du vil vite hvor langt du har løpt, så må du sjekke klokka di, og i mørket betyr det at du må slå på lyset i klokka hver gang for å kunne se. Det blir jeg fort lei av, derfor løper jeg bare. Vanligvis foregår det med musikk i ørene, men ettersom jeg har glemt å lade opp mobilen min, blir denne turen uten den vanlige spillelista. Alt i alt gjør det turen til en veldig zenaktig opplevelse. I stedet for Rammstein og Volbeat, lytter jeg til de myke dunkene fra løpeskoene som treffer den regnvåte astfalten, og lyden av gigangtiske møllevinger som skjærer gjennom nattelufta ute på jordene. Det er fantastisk. 

Noen velger å dele en sykkel underveis, slik at man bytter på å løpe og sykle underveis.
Noen velger å dele en sykkel underveis, slik at man bytter på å løpe og sykle underveis. © Brian Klemmensgaard

En fot foran den andre

Ved 01.30-tiden runder jeg 30 kilometer. Jeg føler meg ikke trøtt, men beinmusklene strammer en smule etter å ha spist asfalt i tre små timer. Det er imidlertid ikke så ille som i de maratonløpene jeg har deltatt i, for jeg har prøvd å låse tempoet på 6 min/km, ettersom mitt primære mål er å gjennomføre og se soloppgangen fra Palmestranden i Fredrikshavn. Men det er mer ensomt enn andre løp jeg har deltatt i, for det er ikke så mange tilskuere. Man vel også vært skikkelig entusiastisk hvis du skulle heie på en flokk løpere foran huset sitt midt på natta, så det varmer og gir et lite energikick hver gang jeg passerer lokale heiagjenger. I tillegg nyter jeg hver gang en av deltakerne som har med seg enn sykkel på laget glir forbi med musikk i sykkelkurven og lyskjeder snurret rundt styret. Det bryter ensomheten, og jeg lover meg selv å finne en å løpe med neste gang. 

Depotene til C2C er veldig variert, og byr på alt fra godteri, kake, rødvin, øl og fleskesvor
Depotene til C2C er veldig variert, og byr på alt fra godteri, kake, rødvin, øl og fleskesvor© Brian Klemmensgaard

Inn i mørket og ut i lyset

Da jeg runder 42 kilometer, kommer jeg til et depot med en veldig energisk gitarist og noen fantastiske pannekaker. Det er fristende å sette seg ned og bli her, men for hvert sekund jeg står stille, vet jeg at beina blir stivere. Jeg biter derfor tenna sammen, vender ryggen til det opplyste telte og løper videre ut i mørket. Jeg har nå løpt lenger enn jeg har gjort før, og det merkes. Lårene gjør vondt og er harde, så for å fjerne tankene prøver jeg å forestille meg hvor jeg ville vært, hvis jeg hadde løpt den vanlige 10-kilometeren hjemme. 


En glad journalist i mål etter sitt første 'lille' ultraløp.
En glad journalist i mål etter sitt første 'lille' ultraløp.© Christian Thestrup

Ut og hjem igjen

Etter å ha løpt rett ut på en sykkelsti, som føltes som den var 20 km lang (sannheten er nok nærmere fire), dukker Fredrikshavn endelig opp i horisonten. Like etter kan jeg også se stranda, og etter 5 timer og 14 minutter - og 50,7 km løping - løper jeg over målstreken mens bølgene treffer sanda noen få meter unna. Jeg klarte det! Jeg løp inn i regnet og mørket, og kom ut i lyset på andre siden. En halvtime senere står sola opp, og så kan jeg endelig gå tilbake til den myke senga mi på Skallerup Seaside Resort. Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg falt i en dyp og deilig søvn, men beina mine var så urolige at det bare ble et timer på langs, før jeg sto opp igjen og lagde kaffe - med medaljen rundt halsen. 

Det anbefales å ha en seng i nærheten, etter at du har løpt 50 kilometer!
Det anbefales å ha en seng i nærheten, etter at du har løpt 50 kilometer! © Christian Thestrup

På den andre siden av maratondistansen

Så hva venter på andre siden av de 42,195 kilometrene? I Coast2Coast venter i hvert fall en flott soloppgang.  Og faktisk så er det ikke så mye mer smerter i dette ultraløpet enn ved et maratonløp, som kanskje er det som holder mange igjen. Det er bare å innstille seg mentalt på de ekstra kilometrene. Ved målstreken til et maratonløp, så er det nok de færreste som har lyst til å løpe 10 meter til. Men slik er det jo også når du har løpt halvmaraton eller 10 km. Du disponerer jo kreftene etter den distansen du skal løpe. Så hvis du klarer å løpe 42 kilometer, så er jeg sikker på at du også klarer å løpe 50 - eller mer. Det har i hvert fall jeg tenkt til å gjøre. Neste gang. 

Den er hjemme. Her er finisher-medaljen til Coast2Coast.
Den er hjemme. Her er finisher-medaljen til Coast2Coast.© Christian Thestrup

Se årets video fra Coast2Coast nedenfor.

Les også

Hvem liker du best å trene med?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: