Mann som løper og får high-fives
© iStock

Gode tips til de lange treningsturene

De lange løpeturene er en viktig del av maratontreningen, men det er tøft for kroppen å løpe langt, så de bør doseres veldig nøye.

3. juni 2018 av Bjarke Kobberø

Løp lenger

For at kroppen skal holde ut de lange distansene er det viktig å dosere løpeturene nøye. Med disse sju tipsene blir det enklere å planlegge de lange løpeturene. 

Sju gode tips til løpeturene

  1. En tommelfingerregel er å løpe en lang langtur (90-120 min.) og en litt kortere langtur (75-100 min.) annenhver uke.

  2. De færreste har rent fysiologisk behov for å løpe noe særlig lengre enn totimers treningsturer, men hvis du ikke løper kjempefort, vil du kanskje ikke føle deg helt klar for 42,2 km hvis du aldri har vært over 18–20 km på treningsturene. Da kan det være OK med noen enkelte lengre turer, men ikke løp over to timer flere uker på rad.

  3. Bruk lydbøker, musikk og podkaster som underholdning på de lange turene.

  4. Finn et fellesskap, for eksempel faste løpekamerater eller en klubb, så du har andre å trene med fast eller innimellom. Det øker motivasjonen å løpe med andre med samme mål, og rutinerte løpere kan gi gode tips. Flere løpeklubber arrangerer for eksempel fellestrening i helgene.

  5. Løp alltid langturene med overskudd. Det er fint å veksle mellom rolig løping og løping i din antatte maratonfart, men du bør ikke løpe raskere enn det for å sikre optimal effekt av treningsturen.

  6. På de lange treningsturene kan det både fysiologisk og mentalt være en god idé med små fartsendringer underveis, så turene blir brutt opp. Endre for eksempel farten hver 2.–3. km, så virker ikke turen så lang.

  7. I tillegg til å være en fysisk utfordring, er langturene i høy grad også mental trening. Løper du alene og uten musikk, som tilfellet som regel vil være i selve maratonløpet, kan det være en god idé å ha noen positive tanker klare til det blir tungt. Alt som gjør deg glad, kan brukes

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre. 

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: