Mann som løper i en tunnel


© iStock

Guide til ditt raskeste mosjonsløp

Treningen er så godt som avsluttet – nå gjenstår bare den siste viktige oppladingen til selve løpet. Her viser vi hvordan du hviler, spiser og drikker deg raskere, og ikke minst hvordan du disponerer løpet perfekt.

13. februar 2019 av Peter Bollerup

Bli en raskere løper

Det er nemlig de siste små justeringene som er avgjørende i jakten på en ny personlig rekord.

Vi har samlet åtte tips som hjelper deg med å bli enda raskere til ditt neste løp. 

1. Trapp ned

Man har instinktivt lyst til å trene ekstra hardt i dagene før løpet for å være helt klar. Men du bør faktisk gjøre det stikk motsatte. Allerede et par uker før et løp på 5–10 km – og tre uker før lengre distanser – bør du begynne å trappe ned. Reduser antall kilometer gradvis, men hold på intensiteten. Hold deg til 2–3 korte, men raske turer den siste uken, der du tester målsettingstempo i korte intervaller.

2. Spis smart

”Det er snart løpsdag, så nå må jeg få i meg mengder av karbo!” Slik er det mange løpere som tenker, og fyller på med enorme mengder karbohydrater i dagene før løpet. Grunntanken er ikke dum, men mange spiser mye mer enn kroppen klarer å utnytte. Det resulterer ofte i mageknip og en tung og dvask kropp. Spis derimot litt ekstra karbohydrater like etter trening, og utnytt ”det åpne vinduet”. På den måten går sukkeret rett ut i musklene og lagres som drivstoff til løpsdagen.

3. Energi og væske

Når kroppen har vært i gang i over en times tid, begynner lagrene av karbohydrater å bli slunkne, og du begynner å forbrenne fett, noe som er mindre effektivt. Derfor kan du, ved behov og etter 70–80 minutter, passe på å få i deg en liten gelé ved drikkestasjonene, og skylle ned med litt vann.

Artikkelen fortsetter under abonnementstilbudet

4. Kle deg lett 

Med mindre det er permafrost eller du befinner deg i polare strøk, gjelder det å ikke kle seg for varmt. Blir du for varm, ryker alle sjanser for en ny pers. Er det ikke kaldere enn 10–12 grader, holder det gjerne med shorts og T-trøye. Ta ev. på deg en gammel genser som du kaster like før start. 

5. Unngå fartsøkninger

Når starten har gått, er det lett å sette opp farten for å vise hva man kan. Det kan likevel straffe seg. I stedet går veien til ny personlig rekord gjennom å holde et tempo som er mest mulig stabilt og energieffektivt. Så ha is i magen, og spar på kreftene.

6. Spar energi til sluttspurten

Tålmodighet er en dyd, selv om formen er på topp og du har masser av energi. Man kan godt være redd for at man ikke får tatt seg helt ut og brukt det man har, men tenk ikke på det! Hold deg til det tempoet du har bestemt deg for, og sett opp farten på de siste 2–3 kilometerne – eller kanskje bare de siste 200 meterne før målstreken.

7. Offensiv plassering

Skal du sette ny personlig rekord, så nytter det ikke å plassere seg bakerst i feltet og bruke de første tre km på å løpe i sikksakk opp gjennom feltet. Still deg fremme i den startgruppen som passer til nivået ditt, eller kom deg frem til der du tror det er.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: