© Kenneth Nguyen

21 km - 21 tanker: Hva foregår mentalt under en halvmaraton?

Hva betyr det mentale for en halvmaraton - og utgjør det noen forskjell? Hvordan strukturere du tankene på de 21,098 km?

24. mars 2017 av Mathilde Marie Hegelund Ive

Uansett om du trener til ditt første, andre eller tiende halvmaratonløp, så kan de mentale forberedelsene være like viktige som de fysiske. Det går mange tanker gjennom hodet mens man løper de 21,098 kilometerene, og det kan hjelpe deg å bruke hvert kilometer-skilt til å justere tankene dine. 

Alle som har løpt en halvmaraton vet at det kan være en fantastisk rute eller en skikkelig ørkenvandring hvis beina eller hodet ikke er helt med den dagen. Så hjelp deg selv med disse tipsene til hver kilometer. 

De 21 tankene du bør tenke

Vi har testet metoden under Paris halvmaraton i år, der tungt regn og ni grader gjorde det til en perfekt scene for å teste den mentale styrken. 

1 kilometer: "Hvor ble den a?"

2 kilometer: "Skal jeg legge meg bak en fartsholder og risikere å bli fanget av folk med samme ambisjoner? Kan jeg eventuelt legge meg rett foran fartsholderen? Har jeg overskuddet?"

3 kilometer: "Ligger jeg et sted der jeg kan få luft rundt meg og få løpt mitt eget løp?"

4 kilometer: "Har jeg funnet rytmen?"  Hvis ikke, så restart tankene, og begynn forfra. Lytt til beina, og la dem føre. 

5 kilometer: "Den mentale første 1/4 mot de 20 kilometerene."

6 kilometer: "Vann? Jeg trenger det ikke, men en liten slurk i fart kan være lurt. Irriterende at det kjøler ned kroppen min litt."

7 kilometer: "Runner’s High! I løpet av de neste kilometerene, håper jeg kroppen begynner å frigi endorfiner til hjernen."

8 kilometer: "Hvordan er pulsen på løpeklokka, og pusten? Er en eller begge for høyfrekvente, så bør jeg kanskje stille meg inn litt. Det føles fint! "

9 kilometer: "Vann i sikte? Skal/skal ikke? Har jeg drukket nok i morges? Vil det ødelegge rytmen min, eller kjenner jeg at jeg trenger det?"

10 kilometer: "2/4 av de 20 kilometerene. Tid for å gjøre opp status halvveis! Har jeg flydd eller er beina tunge? Det er nå jeg må finne ut om det er et godt nok løp til at jeg kommer i mål med et smil rundt munnen eller om det blir en dårlig tid. Det blir en dårlig tid!"

11 kilometer: "Holder jeg fortsatt et stabilt tempo? Kan jeg holde det de neste 10 kilomterene? Jeg begynner å telle ned mentalt, kilometer for kilometer."

12 kilometer: "Jeg holder den. Det er for tidlig å øke."

13 kilometer: "Oppoverbakke i sikte - alt fokus er på å holde tempoet opp bakkene og pusten rolig."

14 kilometer: "Er det noen rundt meg som løper i samme tempo eller litt raskere? Kan jeg finne dem, og la dem dra opp bakkene?"

15 kilometer: "3/4 er gjennomført. Nå gjelder det! Kan jeg holde eller øke på de siste seks? Skal jeg hive i meg en energibar eller få i meg litt sukker på den siste vannstasjonen? Det ville vært irriterende å gå tom nå!"

16 kilometer: "Man kan alltid løpe fem til! Restarter hjernen, og starter nedtellingen som om det var en vanlig femkilometer. 5-4-3-2-1."

17 kilometer: "Den lengste distansen jeg noen gang har løpt på trening. Jeg klarer de siste 4,098!"

18 kilometer: "Kroppen har løpt rundt 90 minutter. Nå begynner energilagrene å gå tomme. Men det går fint. Jeg merker ikke noe."

19 kilometer: "Tida kan bli skikkelig bra. Jeg øker hastigheten, men ikke mer enn at pusten klarer å følge med."

20 kilometer: "Jeg er nesten framme. Klarer jeg å sette opp tempoet enda litt til? Denne siste kilometeren+litt til er fire ganger rundt stadionen der jeg har trent intervaller på banen. Presser ut det siste. Det ville vært surt ikke å makse ut nå, når jeg har tilbakelagt 20 km.."

21 kilometer: "Spurt! Du kan snart puste ut!"

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: