© Jacob Helbig

6 ting du må vite om halvmaraton

Skal du løpe halvmaraton? Her har du svarene på noen av de mest stilte spørsmålene om løpet, før startskuddet går.

3. april 2014 av Martin Kreutzer og Lasse Lyhne

Skal du løpe din første halvmaraton, dukker det opp en masse spørsmål om hvordan du gjennomfører løpet best mulig. Vi har samlet seks av de vanligste.

1. Hvor mye bør jeg drikke underveis? Et beger energidrikk ca. hver 20 minutt er optimalt. Sjekk at magen din tåler den aktuelle energidrikken.

2. Hvordan drikker jeg på drikkestasjonene? Stopp, ta et glass og drikk. Det tar ikke mange sekunder ekstra – og du slipper søl.

3. Hvor mye klær bør jeg ha? Ikke mye. Mange har på seg for mye. Er det over 15 grader, vil shorts og T-trøye være nok for de fleste.

4. Hvordan bør jeg spise før løpet? Unngå å eksperimentere. Spiser du noenlunde sunt, er alt i orden. Kvelden før kan du spise et relativt lettfordøyelig måltid, som kylling og pasta. Om morgenen spiser du igjen relativt lettfordøyelig, gjerne havregrøt eller lyst brød med syltetøy. Drikk vann/jus/saft – og kaffe, hvis du er kaffedrikker.

5. Hvor hardt bør jeg starte? Ta det med ro! Det sies at en halvmaraton først begynner etter 15 km, så spar på kreftene. Kjenner du tiden din på 10 km, kan du gange den med to og legge til 10–12 minutter. Da har du et godt utgangspunkt.

6. Trøyen irriterer brystvortene. Hva gjør jeg? Velg en tettsittende trøye i mykt kunststoff, og/eller bruk plaster på brystvortene.

Kom i form til halvmaraton på tolv uker

Logg inn, og last ned komplett program til halvmaraton samt alle de tipsene og treningsrådene som får deg i form til halvmaraton på tolv uker.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: