Halvmarathon
Halvmarathon

Det er mange sekunder å hente på å plassere deg riktig i feltet allerede før starskuddet går. 

© iStockphoto

Halvmaraton: Seks tips for å kutte ned de siste minuttene på tiden

Treningen er overstått og løpet er rett rundt hjørnet. Her er de siste tipsene som kan spare deg for sekunder, og kanskje til og med minutter, på halvmaraton.

3. september 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Dropp væskebeltet

Hvis det er væskestopp under løpet, lar du væskebeltet bli igjen hjemme. Den ekstra vekten vil garantert gå utover sluttiden. 

2. Sørg for å time toalettbesøket 

Hvis du ikke rekker å gå på toalettet før start, drar du på dødvekt hele turen, og du risikerer å måtte avbryte løpet med et dobesøk midtveis. Sørg for at du timer dobesøket slik at det er unnagjort i god tid før start. 

3. Stå riktig i feltet

Hvis du regner med å gjennomføre på cirka 1 time og 40 minutter, bør du ikke stille deg for langt bak i feltet. Da vil du miste verdifull tid og mange krefter på å løpe sikksakk framover blant andre løpere. 

4. Ikke kle på deg for mye

Hvis du har på for mye klær, blir du både tyngre og risikerer å koke over underveis. Begge deler koster på tiden. En tommelfingerregel sier at du skal kle på deg som om det er 10 grader varmere enn deg egentlig er. 

5. Start rolig

Har du masse overskudd etter 15 km kan du alltids sette opp hastigheten, men hvis du derimot er helt ferdig fordi du startet for tøft så er det lite å gjøre, og resten av løpet blir usannsynlig hardt. Sats på å løpe første halvdel av løpet langsommere enn den andre. 

6. Kutt svingene og søk le

Hvis det er åpne deler av løypa med mye vind, kan det være lurt å plassere seg bak en (større) løper for å spare krefter. Det er også mange sekunder å hente på 21,1 km ved å kutte alle svinger og ta kortes mulig rute. Vil du se hvordan du kutter hjørner, sjekk denne videoen fra NYC Marathon i 1983, som ble vunnet av Rod Dixon med bare åtte sekunder. 

Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: