1. Dropp væskebeltet
Hvis det er væskestopp under løpet, lar du væskebeltet bli igjen hjemme. Den ekstra vekten vil garantert gå utover sluttiden.
2. Sørg for å time toalettbesøket
Hvis du ikke rekker å gå på toalettet før start, drar du på dødvekt hele turen, og du risikerer å måtte avbryte løpet med et dobesøk midtveis. Sørg for at du timer dobesøket slik at det er unnagjort i god tid før start.
3. Stå riktig i feltet
Hvis du regner med å gjennomføre på cirka 1 time og 40 minutter, bør du ikke stille deg for langt bak i feltet. Da vil du miste verdifull tid og mange krefter på å løpe sikksakk framover blant andre løpere.
4. Ikke kle på deg for mye
Hvis du har på for mye klær, blir du både tyngre og risikerer å koke over underveis. Begge deler koster på tiden. En tommelfingerregel sier at du skal kle på deg som om det er 10 grader varmere enn deg egentlig er.
5. Start rolig
Har du masse overskudd etter 15 km kan du alltids sette opp hastigheten, men hvis du derimot er helt ferdig fordi du startet for tøft så er det lite å gjøre, og resten av løpet blir usannsynlig hardt. Sats på å løpe første halvdel av løpet langsommere enn den andre.
6. Kutt svingene og søk le
Hvis det er åpne deler av løypa med mye vind, kan det være lurt å plassere seg bak en (større) løper for å spare krefter. Det er også mange sekunder å hente på 21,1 km ved å kutte alle svinger og ta kortes mulig rute. Vil du se hvordan du kutter hjørner, sjekk denne videoen fra NYC Marathon i 1983, som ble vunnet av Rod Dixon med bare åtte sekunder.
Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du all den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv.