© Colourbox

Halvmaraton slår an

Glem maraton. Den nye populære distansen er halvmaraton, som vokser eksplosivt for tiden. Flere nye løp ser dagens lys, blant annet i Oslo.

4. mai 2010

Stadig flere løper maraton. Det har vært den tydelige trenden de siste årene. Men det er faktisk enda flere som løper halvmaraton. Den halve distansen har vokst eksplosivt de siste årene. Running USA, som er en forening for løpebransjen i USA, anslår halvmaraton til å være den distansen som har hatt størst tilstrømning de siste åtte årene.

Og tallene taler sitt tydelige språk hvis vi ser på deltakerantallet i de store halvmaratonløpene. Oslo Maraton opplevde tidenes pågang i fjor og måtte avvise løpere til både hel- og halvmaraton, med sistnevnte som den desidert mest populære distansen.

I år regner arrangøren med 8000 påmeldte til halvmaraton mot 6100 i fjor. The Great North Run i England hadde 54 000 deltakere i fjor mot 47 000 i 2003, og også det tradisjonsrike løpet GöteborgsVarvet i Sverige vokser markant. I år forventes det 70 000 påmeldte mot 34 000 i 1996. Årsakene til at halvmaratondistansen er blitt så populær, er blant annet at den er vesentlig lettere å mestre enn en hel maraton. Både før og etter løpet.

”Du kan komme i form til halvmaraton med tre ukentlige løpeturer – og du slipper de lange, seige turene som må til hvis du skal løpe hele maratondistansen,” sier Aktiv Trenings løpe- og ernærings ekspert Martin Kreutzer.

”Men samtidig er det en distanse det står respekt av – du vil garantert høste anerkjennende blikk når du har gjennomført. Distansen er heller ikke så tøff mot kroppen og knekker ikke formkurven, i motsetning til en maraton, der man bru ker lengre tid på å hente seg inn.”

Den enorme interessen gjør at også nye arrangører hiver seg på bølgen. Det siste skuddet på stammen er Nordmarka Halvmaraton, som går av stabelen for første gang 26. juni 2010. Arrangøren lover en virkelig tøff løype, så dette er neppe løpet for den som har som mål å sette ny pers!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: