Slik unngår du fallgruvene i halvmaraton

Det er mange hindringer på veien mot en halvmaraton. Lær av andres feil og unngå de mange fallgruvene som folk har falt i før deg.

30. januar 2013

Halvmaraton fallgruver - begynnere

• Du går så raskt frem at sener og ledd ikke får tid til å venne seg til belastningen. De trenger nemlig lenger tid på å bygge seg opp enn kondisjonen. Derfor risikerer du skader hvis du kun lar kondisjonen styre treningsmengden.

• Du løper altfor fort, og treningen føles unødig anstrengende. Er du i begynnelsen av løpekarrieren, bør du øve deg på å finne et tempo der du aldri blir andpusten. Hvis det krever sneglefart, er det bare å akseptere det. Farten kommer med tiden.

• Du starter med for dårlige sko, fordi du ikke vil bruke penger på fottøyet. Dårlig utstyr forringer ikke bare løpeopplevelsen, men øker også skaderisikoen. Vil du være sikker på å få riktige løpesko, kan du få tatt en løpestilanalyse i din lokale sportsbutikk.

Fallgruver - Intervaller

• Du slurver med oppvarmingen. Grundig oppvarming beskytter mot skader og hever kroppens arbeidstemperatur, slik at du har lettere for å finne riktig intensitet.

• Du lar være å tilpasse hastigheten etter lengden på intervallet. Mange går løs på hvert intervall som én lang spurt og får raskt melkesyre. Kunsten er å ikke spurte, men å finne det høyste tempo du klarer å holde hele veien.

• Du løper for fort på de første intervallene. Det gjelder å disponere kreftene, slik at hvert intervall gjennomføres med samme hastighet. Hold heller litt igjen på de første intervallene, slik at du er sikker å kunne gjennomføre alle i samme jevne tempo.

Fallgruver - Langturer

• Du går tom for energi. En lang løpetur krever masse energi. Derfor er det viktig at du forbereder deg med et solid måltid 2–3 timer før løpeturen. Skal du ut på en virkelig langtur, kan du med fordel ta med et væskebelte med energidrikk som du drikker litt av hvert kvarter. Dermed unngår du dehydrering og sukkermangel – og så øver du opp rutinen før selve løpet.

Fallgruver - Restitusjon

• Du unnlater å hvile. Det er hardt å løpe langt. Derfor er det viktig at du kan sette av tid til å slappe av etter de ekstra lange treningsturene. Restitusjon gjør deg sterk og er viktig for å bygge opp musklene. En travel hverdag med stress og jag går merkbart ut over restitusjonen, og før eller siden vil det også påvirke formen.

Vil du i halvaratonform? Logg inn og få et skreddersydd halvmaratonprogram enten du er begynner, mosjonist eller erfaren løper.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: