© Istock

Hvor fort vil jeg kunne løpe?

Kameraten min har løpt en halvmaraton på 1 time og 58 minutter. Vil jeg kunne slå ham med riktig trening? I dag løper jeg 5 km på 25 minutter.

Ja, du har faktisk en god sjanse for å slå tiden til kameraten din. I hvert fall ifølge en av de mest pålitelige beregningsmetodene, nemlig Daniels’ Running Formula. Metoden er utviklet av løpetreneren (ikke whiskyprodusenten) Jack Daniels.

Metoden er basert på et stort statistisk materiale som er samlet inn fra både toppidrettsutøvere og ambisiøse mosjonister.

For å få et realistisk bilde av ditt eget løpepotensial er det likevel viktig at du bruker en ganske fersk tid på 5 eller 10 km, som avspeiler din nåværende form. Bruker du en ti år gammel personlig rekord, blir beregningen garantert feil.

Husk også å velge en god og flat rute, uten kryss og skarpe svinger, slik at du ikke blir tvunget til å sette ned farten. Hvis du vil sette på plass kompisen din, skal du altså enten stille opp i det samme løpet som ham eller velge et enda flatere og mer snorrett løp enn det han deltok i.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: