© Colourbox

Hvorfor øker konkurransepulsen?

De siste årene har jeg bare trent etter puls. Under konkurranser opplever jeg at pulsen er 10–20 slag høyere enn på trening, og det får meg til å senke farten fordi jeg blir redd for å møte veggen underveis. Hvordan bør jeg håndtere ”konkurransefaktoren”?

Det er et ganske vanlig problem du beskriver, og som du selv er inne på, skyldes pulsstigningen konkurransenerver, som øker adrenalinutskillelsen i kroppen. 10–20 slag er imidlertid en stor økning i forhold til pulsen på treningsturer i konkurransetempoet ditt, og det er et tegn på at du er altfor spent.

Du er nødt til å jobbe med de mentale sidene av løpingen. Prøv å få en mer avslappet holdning til konkurransene.

Du bør heller fokusere på at det er morsomt å løpe sammen med andre, og at resultatet ikke er det viktigste i verden. Slapp av i kroppen mens du løper.

Du kan jo delta i et par mosjonsløp, der den eneste hensikten er å øve deg i å slappe av. Andre grunner til problemene kan være at du aldri trener på samme tidspunkt som konkurransene avvikles på.

Hvis du for eksempel alltid trener om kvelden, men konkurransene er søndag formiddag, er ikke kroppen vant til å måtte prestere om formiddagen.

Hvordan du spiser og drikker i tiden før konkurransene i forhold til når du trener, kan også påvirke pulsen, så du bør finne en treningsstrategi som du vet holder. Du bør heller ikke løpe med pulsklokke i konkurransene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: