Rask maraton
Rask maraton

29 år er tilsynelatende en god alder å prøve seg på en god tid på maraton.

I denne alderen løper du maraton raskest

Forskere har undersøkt alderen på de raskeste maratonmosjonistene.

5. februar 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

I 2014 undersøkte spanske forskere sluttidene for 45 000 deltakere i NYC Marathon for å finne den gylne maratonalderen.

Resultatet viste at for menn ble de raskeste tidene satt blant 27-åringene, mens for kvinner var alderen 29 år. 

Før denne alderen var både menn og kvinners tider cirka fire prosent langsommere for hvert år. Etter denne alderen ble tidene forbedret med to prosent hvert år.  

De yngste er langsomme

Det mest bemerkelsesverdige var hvor relativt langsomt de yngste løperne var. Data viste nemlig at 18-åringene hadde samme sluttider som løperne på 55-60 år. 

Studien er begrenset ved at den bare er basert på sluttider fra et enkelt maratonløp, og det er selvsagt store individuelle forskjeller, men en annen studie fra USA er kommet frem til lignende konklusjoner.

Raskest like før rund dag

Her så forskerne på ulike egenskaper for personer på 29,39, 49 eller 59 år  de såkalte "nine-enders". 

Studien viste blant annet at løpere (vanlige mosjonister) med flere maratonløp i bagasjen, løp raskere maraton som 29- og39-åringer sammenlignet med to år før og etter denne alderen. Det gjaldt både for menn og kvinner, og ifølge forskerne skyldes det at vi har en tendens til å endre atferd når vi nærmer oss avslutningen av det tiår. Vi stopper opp, og tenker over livet og søker ofte etter (ny) mening med tilværelsen, noe som for eksempel kan utløse økt trening og realisering av drømmen om å løpe en rask maraton. 


Kilder: AGE, PNAS

Elsker du også å løpe? Akkurat nå har vi et supertilbud til deg. 

Redaksjonen anbefaler: Flott løpejakke

Løp gjennom kulde og vind med Aktiv Trening. Akkurat nå ønsker vi nye lesere velkommen med en løpejakke fra Diadora sammen med tre numre av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon). Jakka kan dras helt opp i halsen og har meshpaneler i nakken, under armene og nedover ryggen, noe som gir en naturlig utlufting så du ikke koker over på løpeturen. Panelene gir også jakka super mobilitet og bevegelighet, for det finnes lite som er verre på løpeturen enn å slåss mot en jakke med dårlig passform. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: