Hvis du får akutt krampe: Tøy ut muskelen, og masser den lett. Drikk en halvliter væske med mineraler og salter. Start rolig når krampen er vekk.© Istock

Kan jeg unngå å få krampe?

Jeg får innimellom krampe i den ene leggmuskelen under eller etter løpeturer. Kan jeg gjøre noe for å forebygge det?

7. mai 2015

De fleste kjenner den smertefulle låsningen som kommer i en legg, på baksiden av låret eller i setet. Kramper kan komme under eller etter treningsturen, eller enda verre: På et avgjørende tidspunkt i en konkurranse der musklene belastes til det ytterste. Det er svært individuelt hvor disponert man er for å få kramper, og forskerne vet ikke nøyaktig hvorfor det skjer. Men det finnes ting du kan gjøre for å forebygge og behandle tilstanden.

Slik unngår du kramper

3 VÅPEN MOT KRAMPER

  • Væske: Sørg for å få i deg nok væske, og venn deg til å drikke et stort glass vann til hvert hovedmåltid. Suppler med en halv liter væske den siste timen før treningen.
  • Uttøying: Tøy ut før du skal trene. Får du ofte krampe i leggen eller baklåret, så tilpass uttøyingen til det. Hold strekken i 15–20 sekunder, og gjenta tre ganger.
  • Næringsstoffer: Tank opp med mineralene magnesium (fra fullkorn, kjøtt, fisk, bananer og nøtter) og kalsium (fra blant annet melk yoghurt, ost og grønne bladgrønnsaker).

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: