© Colourbox

Konkurranseløping - Hvor ofte?

Konkurranser kan du delta i hele året. Skal du prestere optimalt, bør du allikevel dele opp konkurransene i perioder.

2. september 2011

Hvor ofte du kan delta i løp, er avhengig av hvor langt løpet er. Jo lengre løp, desto lengre restitusjonsperiode må til for å komme helt til krefter igjen. En maraton krever normalt 4–8 ukers restitusjon. En halvmaraton krever 2–3 uker, mens det holder med én uke for å komme til hektene etter løp på fem og ti kilometer. Restitusjonstiden blir kortere jo bedre form du er i.

Det er også viktig at du ikke bare ligger stille i restitusjonsperioden, men passer på å holde deg i gang med sykkel- eller svømmetrening de første dagene, før du gradvis begynner å løpe igjen. Sørg for å få nok søvn, og spis godt med fokus på protein og sunt fett fra fisk og planteoljer.

Bygg en formtopp

Forutsatt at du respekterer restitusjonstiden, kan du delta i løp så ofte du vil. Vil du utnytte potensialet optimalt, kan du gjøre som eliteløperne og dele opp konkurransene i én eller to perioder per år, gjerne én om våren og én om høsten. Fordelen ved denne metoden er at du kan bygge opp en formtopp frem mot konkurranseperioden. Formtoppen bygges opp over 8–10 uker med mengder av intervall- og tempotrening. Tiden mellom formtoppene bruker du på lange turer som gir den nødvendige seigheten og styrken til å tåle den harde treningen frem mot konkurransene. En formtopp holder i 3–4 uker, der du bør løpe korte løp i begynnelsen av konkurranseperioden og lengre løp mot slutten.

Hva så?

Et godt gjennomført løp er paradoksalt nok en trussel mot treningsmotivasjonen. Mange sitter igjen med en tomhetsfølelse og synes ikke lenger det har noen mening å trene. Derfor bør du sette deg et nytt mål, gjerne 4–5 måneder inn i fremtiden, og trene enda mer målrettet frem mot dette.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: