© istock

Kvinner elsker mosjonsløp

For første gang er det nå flere kvinner enn menn som deltar i mosjonsløp, viser et nytt stort forskningsprosjekt.

19. november 2019 av Redaktionen

Likestillingen vinner fram på mange områder, også innen mosjonsløp. Der er nå kvinnene bedre representert enn mennene. En gruppe idrettsforskere har kartlagt mer enn 70 000 mosjonsløp over hele verden, og for første gang er kvinnene i overtall.

I 2018 var 50,24 prosent av alle løpsdeltakerne kvinner. Det er et kjempehopp fra 1986 – det første året undersøkelsen har tall fra. Den gangen utgjorde kvinnene bare litt under 20 prosent av løpsdeltakerne. – Tallene er nok et uttrykk for at løping har utviklet seg fra å være sport til å bli mosjon.

For 20–25 år siden var løping noe man gikk seriøst inn for. Man konkurrerte, og man ville bli raskere. Det appellerte ikke så mye til kvinner. De siste årene er løping blitt mosjon. Det er noe man gjør fordi det er enkelt, bra for helsa og noe man kan gjøre sammen. Det virker mye mer tiltrekkende for kvinner, sier Jens J. Andersen, en av forskerne bak undersøkelsen.

Han understreker riktig nok at dette er en generell forklaring forskerne antar, men teorien støttes også opp av tallene, for det er på de korte distansene kvinnene dominerer. På 5 km-løp er 60 prosent av deltakerne i verden kvinner, mens menn fortsatt er i overtall på maraton, ultraløp og ironman. – På de lange distansene er vi tilbake til det svært prestasjonsrettede soloprosjektet, og der ser vi at det fortsatt er flest menn. Men kvinnene er også i ferd med å bli mer konkurransedrevet, sier Andersen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: