Kvinne som er klar til å løpe
© iStock

Lag den perfekte testruta

Vi har funnet fem viktige ting du bør tenke på når du planlegger en testrute.

15. mai 2019 av Lasse Lyhne

Planlegg din testrute

Lengden på testruta du skal løpe avhenger av hvilken distanse du trener mot. Men det er likevel flere generelle vurderinger du kan gjøre når du setter sammen ruta. 

Generelt gjelder det å gjøre forholdene under testløpet så like som mulig fra gang til gang. Du bør derfor prøve å minimere utenforstående faktorer som kan påvirke resultatet i så stor grad som mulig

Her får du de fem vigtigste tingene du bør huske på når du legger opp ruta:

1. Ingen trafikk  

Ruta bør ha så lite trafikk som mulig. Trafikk forstyrrer løperytmen og fokuset, og det går ut over farten hvis du hele tiden må ta hensyn til andre trafikanter.

2. Rundløype

En rundløype er det beste, fordi for eksempel vindforholdene ofte vil utlignes i løpet av turen, og du vil løpe like mye opp og ned. I tillegg er det også praktisk at du starter og avslutter på samme sted, slik at du for eksempel kan ha en treningsjakke, en vannflaske og litt energi til etter løpet liggende der.

3. Avskjermet

Du kan ikke regne med å løpe under nøyaktig samme vindforhold hver gang du løper et testløp, så prøv å legge ruta slik at den er så skjermet for vinden som mulig, det vil si at den ligger i le av trær eller bygninger. Prøv også å unngå å løpe på dager med mye vind.

4. Hardt underlag

Mykere underlag som grus og jord påvirkes av regn og blir tyngre, fuktigere og glattere når det er vått. Det gjør at farten går ned, selv om intensiteten er den samme. Det er ikke bra i testløpet – gå derfor for en rute med hardt underlag som for eksempel asfalt eller veldig hardpakket grus.

5. Ingen lyskryss 

Testruta bør kunne løpes i et strekk uten stopp. For det er den vedvarende, kvernende innsatsen du er ute etter. Ruta bør derfor være uten lyskryss, store veier som må krysses eller andre ting som krever at du stopper eller setter ned farten.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: