Like rask helt til mål

Enkle styrkeøvelser setter deg i stand til å holde et vesentlig høyere løpetempo når du er sliten, ifølge ny britisk forskning.

19. september 2011

Hvorfor løper man saktere på slutten av en hard løpetur? Det har en gruppe forskere ved Northumbria University i England prøvd å finne ut, og noe av svaret er at løpsøkonomien blir betydelig dårligere på slutten av løpeturen.

Er du sliten, trenger du mer energi for å bevege deg fremover i en gitt hastighet enn når du er opplagt. Grunnen er at man begynner å henge i hoftene; skrittene blir tyngre og slappere, og man mister den spensten man har når man nettopp har startet.

Det skyldes at musklene blir slitne og ikke lenger klarer å opprettholde spenningen og spensten. Og det går ut over løpestilen. Det er likevel stor forskjell på hvor mye løpere påvirkes. Hos noen løpere registrerte forskerne en langt dårligere løpestil, mens andre tålte trettheten uten merkbart dårligere løpsøkonomi. Forklaringen ligger i hvor utholdende løpemusklene er. De som hadde mest utholdende muskler, særlig i mage, rygg, hoftebøyere og baksiden av lårene, hadde bedre løpsøkonomi hele veien og kunne i større grad opprettholde tempoet helt til mål.

Forskerne konkluderer med at løpere har stor nytte av å jobbe med utholdenheten i de relevante musklene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: