Løp – hva er poenget med en hare?

Under store løpekonkurranser er det alltid en ”hare” som løper foran de beste løperne. Hva er fordelen med det, og kan haren faktisk vinne løpet?

Haren er en såkalt temposetter. Han eller hun har som oppgave å holde en bestemt fart i et løp og gjøre det lettere for eliteløperne, slik at de slipper å tenke på farten. Samtidig gjør det at eliten ligger litt i le. En hare løper som regel bare litt av distansen, og planen er at han skal gi seg før siste del av løpet.

Harer brukes ofte i de største maratonløpene, og de beste løperne kan ha harer som holder opp mot 25–30 km/t. Det hender også at haren vinner løpet. Det skjedde faktisk under årets Oslo Maraton, der Sondre Nordstad Moen var leid inn som hare på halvmaraton.

Under perfekte forhold med sol og vindstille la Nordstad Moen ut i bestilt fart. De første ti kilometerne gikk unna på tiden 29,12, og allerede da ble det klart at forhåndsfavoritten Gudisa Shentema ikke klarte å holde følge. Til tross for den harde åpningen bestemte Moen seg for å fullføre. Han holdt farten oppe og løp resten av distansen i ensom majestet. Med en snittfart på 21,1 km/t gikk det enda fortere enn da han satte norsk rekord på 20 000 meter bane uken i forveien.

Etter løpet uttalte Moen at hvis han hadde vært deltaker selv, ville han ikke ha prøvd å henge på en så rask hare. Han vant løpet på den glimrende tiden 1.02,59, som også er løyperekord.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: