Mand løber på øde landevej, bagfra, smuk himmel, vinter
Runner's high

De lange løpeturene kan utløse noe som kalles ”runner’s high”, der det frigis lykkehormoner i hjernen. Det gir en følelse av oppstemthet og lykke. Det er faktisk de samme hormonene som utløses når vi er forelsket.

© iStock

Løp langt

Lange løpeturer gir økt utholdenhet og bedre forbrenning.

2. februar 2020

Utholdenhet 

Langturene gir først og fremst god utholdenhet. Sammen med kondisjonen og løpeøkonomien danner utholdenheten de tre parameterne som avgjør hvor fort du løper på en gitt distanse.

Mens løpeøkonomien er et uttrykk for hvor energieffektivt du løper og kondisjonen handler om hvor mye oksygen du tar opp, altså hvor stor motor du har, sier utholdenheten noe om hvor godt musklene er i stand til å utnytte oksygentilførselen.

Har du god kondisjon, men dårlig utholdenhet, vil du være i stand til å gi musklene masse oksygen, men musklene blir fortere slitne og mister evnen til å utnytte oksygenet.

God utholdenhet er viktig på distanser helt ned til 800 meter. En 800 m-løper med god utholdenhet kan løpe ganske uanstrengt de første 500–600 meterne, før han setter inn sluttspurten.

Bedre fettforbrenning 

I tillegg til å styrke musklenes utholdenhet, forbedrer de lange turene cellenes evne til å forbrenne fett. Kroppens måte å forsyne musklene med energi på endrer seg betydelig fra turens første til siste skritt.

Når turen starter, får musklene energi fra kroppens energilagre i form av sukkerstoffet glykogen. Deretter går kroppen gradvis over til å forbrenne fett i stedet for sukker (altså karbohydrater). Fett er en mindre effektiv energikilde, og mange opplever at de møter veggen når fettforbrenningen overtar etter glykogenforbrenningen.

Langturene forbedrer cellenes evne til å forbrenne fett, slik at denne forbrenningen blir mer effektiv. Dermed reduseres også risikoen for at du må redusere farten under lange løp som halvmaraton og maraton.

Redusert skaderisiko 

De lange turene gjør kroppen seigere. Det langvarige arbeidet i løpeskoene fører til at sener, muskler og knokler gradvis blir sterkere og mer holdbare. Dermed reduseres også risikoen for belastningsskader i knær, legger, hofter og føtter. På den måten kan du trene mer kontinuerlig, samtidig som du kan øke andelen av mer intense treningsøkter uten å være redd for skader.

Du kan selvfølgelig pådra deg skader når du løper langt, men skaden utvikler seg som regel langsomt, og vil derfor være lett å stoppe i tide.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: