© iStockphoto

I toppform til 5-km på fire uker

Du har endelig sett deg ut et 5-km løp du vil delta i, men det er bare fire uker til. Fortvil ikke; har du ikke fått løpt i år, har du fortsatt tid til å komme i form. Er du i god form allerede, sørger dette programmet for å få deg i toppform.

9. juli 2013

Det er en helt spesiell stemning før, under og etter et stort mosjonsløp, men du behøver ikke å stille i Sentrumsløpet eller Oslo Marathon for å oppleve stemningen og energien. Også mindre løp har mye av det samme, og kanskje er også terskelen for å melde seg på litt lavere hvis det ikke er fullt så mye folk den første gangen?

Trengselen i de største løpene gjør at de heller ikke er spesielt godt egnet til å sette personlig rekord, hvis du er blant dem som har løpt en stund og gjerne vil bli bedre.

De uskrevne reglene Når mange mennesker er samlet på et begrenset område, blir takt og tone underveis ekstra viktig for at alle skal få en god opplevelse, og 5-km er perfekt som en første konkurranse. Derfor er det ofte mange løpsdebutanter, og spesielt med tanke på dem er det viktig å gjøre løpeturen til en minneverdig opplevelse som man gjerne gjentar.

Orden og oppførsel

1. Unngå dytting. Løypa er ofte tettpakket med løpere, men det er veldig dårlig stil å dytte til noen for å komme fortere frem.

2. Forsiktig når du skal forbi. Folk har generelt ikke øyne i nakken, og det er vanskelig å vite om noen kommer bakfra og vil forbi. Gi derfor alltid signal om at du for eksempel vil løpe forbi på venstre side. Da får den som tas igjen sjansen til å innrette seg. Det kan jo tenkes at også vedkommende er i ferd med å skifte spor.

3. Hold albuene inn mot siden. Både fordi det er bedre for løpestilen, men også fordi det er dårlig stil å braute seg vei gjennom feltet med albuene hevet som en aggressiv rugbyspiller.

4. La være å løpe med musikk i ørene. Det er viktig at du hører det hvis noen prøver å kommunisere med deg bakfra. Du går også glipp av stemningen og eventuelle motiverende tilrop fra tilskuerne, hvis du traver av gårde i din egen musikalske verden.

5. Unngå kraftige temposkift og akselerasjoner. Med mange mennesker i løypa foran deg, kan det føles fristende å oppføre seg som en slalåmkjører eller utsette beinmusklene for eksplosive akselerasjoner for å komme seg fortere frem. Men det skaper stor uro i feltet og kan føre til at noen snubler og faller. Se i stedet langt fremover og planlegg løpingen.

Les om optimal trening til din første eller beste 5-km:

Her ser du hvordan du kommer i form til en femkilometer:

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: