Mann løper, overvekt
© iStock

Derfor er vekta avgjørende for løpetreningen

Vekta har alt å si på farta. Her ser du hva du kan gjøre hvis du veier litt for mye.

5. mai 2019 av Lasse Lyhne

Når du veier litt for mye ...

Du får mye gratis fart ved å gå ned i vekt, for kondisjonen øker prosentuelt med antall tapte kilo. Går du ned 10 prosent av kropps­massen, stiger kondi­sjons­tallet altså med samme pro­sentsats, og det vil du virkelig merke på tempoturene. Omregnet til fart betyr det at du kan løpe 2-3 sekunder fortere per kilometer per kilo kroppsvekt du kvitter deg med. En vektreduksjon på bare én kilo kutter med andre ord 20–30 sekunder av 10-kilometertiden!

Lurer du på om du har en sunn vekt? Beregn BMI-en din her.

Løsning

Sørg for å slanke deg smart, slik at det er fett du mister, og ikke muskler eller bare væske.

1. Fjern de tomme kaloriene i hverdagen. 

For svært mange er det utallige kalorier å spare ved å kutte ut søtsaker, kaker, brus og alkohol fra mandag til fredag. Ettersom du ikke går glipp av sunne næringsstoffer når du dropper disse kalorisynderne, er det et opplagt sted å starte.

2. Sett av en periode til å ta av noen kilo. 

Man hører ofte om folk som legger om livsstilen helt for å gå ned i vekt, og det kan absolutt være veien å gå. Men hvis du er lei av å være i dårlig løpeform, er det morsommere å gjøre noe som monner her og nå. Sett av 4–6 uker der du fokuserer på å få ned vekten, og vær disiplinert og streng med deg selv. Med dedikert innsats vil du gå ned mange kilo i rekordfart.

3. Reduser hovedmåltidene med en fjerdedel. 

Vektreduksjon kan gjøres til en hel vitenskap, men for de fleste er problemet ganske enkelt å løse: De spiser for mye – også av den sunne maten. Prøv å spise en fjerdedel mindre til måltidene enn du pleier. Spiser du normalt to por­sjoner til middag, så nøy deg med halvannen. Og hvis du vanligvis spiser fire skiver grovbrød til lunsj, så gå ned til tre. 

Her er flere tips og råd for å gå raskt ned i vekt. 

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: