Mann løper rundt innsjø
© iStock

Derfor blir løpeformen bedre av variert løping

Har du kjørt deg fast i den samme ensformige løperuten? Da kan det være lurt å variere løpingen. Her ser du hva du bør gjøre.

19. september 2017 av Lasse Lyhne

Når du understimulerer kroppen...

Mange løper den samme turen i samme tempo uke etter uke. Det er helt greit hvis du bare løper for helsas skyld, men det holder ikke for å utvikle formen. Du må hele tiden utfordre kroppen for å komme i bedre form, ellers vil den bare tilpasse seg den belastningen du utsetter den for. Det betyr at du må justere tempoet, distansen eller frekvensen i treningen jevnlig.

Løsning

Prøv med høyintensiv trening to ganger i uka, og da snakker vi om økter der du presser deg. Du skal helt opp i det røde feltet, og du skal gjøre så mange repetisjoner at melkesyra pumper i hver eneste celle. Når du presser deg helt til bunns på denne måten, vil kroppen kvittere med bedre kondisjon og høyere melkesyreterskel i løpet av få uker.

Tre beinharde treningsøkter som løfter formen skikkelig:

1. Tabataintervaller

Her må du spurte, for arbeidstiden er på bare 20 sekunder, og det er 10 sekunder hvile mellom hvert intervall. Varm godt opp og kjør 10 tabataintervaller. Jogg i 5 minutter og kjør 10 til der du gir alt du har.

2. Pyramide

Løp en pyramide der intervallene er på 30 sekunder, 45 sekunder, 60 sekunder, 90 sekunder, 60 sekunder, 45 sekunder og til slutt 30 sekunder. Hvil i 30 sekunder mellom hvert intervall, og prøv å holde trykket oppe gjennom hvert eneste intervall.

3. Progressive tempointervaller

Løp tempoøkten med stigende fart. Prøv å kutte 5–10 sek av hver kilometer. Ta utgangspunkt i 5-kilometerfarten din, og løp den første kilometeren 20 sekunder langsommere enn dette, den neste 10 sekunder langsommere, den tredje i 5-kilometerfart og de siste to henholdsvis 5 og 10 sekunder raskere. Avslutt med 5 minutter rolig jogg for å roe ned.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: