Mann er sliten, løping
© iStock

Bli en bedre løper med restitusjon

Restitusjon og hviledager er superviktig hvis du vil utvikle løpeformen. Her ser du hvordan du setter sammen en variert og optimal treningsuke.

19. september 2017 av Lasse Lyhne

Når du trener for mye ...

Er du bitt av basillen og kan ikke få nok kilometer i beina, kan det faktisk være grunnen til at formen står stille. Kroppen er så fantastisk innrettet at den alltid prøver å kvittere med formøkning etter at den er blitt presset, men det krever at den får tid til å hente seg inn etter treningen og superkompensere, det vil si bygge seg sterkere mellom treningsøktene. Hvis du kjører på med hard trening dag ut og dag inn, får ikke kroppen nok ro til å superkompensere. I beste fall fører det til at du ikke får noen formøkning, i verste fall kan du komme inn i en overtreningstilstand der du føler deg sliten i hver eneste kroppscelle, og du klarer ikke å prestere noe som helst.

Løsning

Har du tid og lyst til å trene mye, så pass på at du har en variert treningsuke der du får en riktig blanding av belastning og hvile. Finn eventuelt en personlig trener som kan hjelpe deg med å sette sammen et løpeprogram. Hvis du helst vil komponere opp­legget selv, kan du sette sammen en god treningsuke ut fra disse fire byggesteinene:

1. En ukentlig langtur der målet er å få mange kilometer i beina. Tempoet skal være rolig, for hensikten er å trene den fysiske og mentale utholdenheten – ikke å presse kretsløpet i senk.

2. En til to ganger intervalltrening der du virkelig presser deg. Intensiteten skal være nær maksimum, og det gjør du best i selskap med andre, så oppsøk et treningsfelles­skap hvis du kan. Det bør helst være 48–72 timer mellom hver intervalltreningsøkt.

3. En til to ganger styrketrening med fokus på kroppskjernen og plyometrisk trening av beinmusk­lene. Som for intervalltreningen gjelder det også her å legge treningsøktene slik at du har to–tre døgn mellom hver.

4. En til to hviledager der du enten tar helt fri eller nøyer deg med en lett og kort løpetur som fungerer som aktiv restitusjon.

Lurer du på noe mer om løping og styrketrening? Her finner du alle svarene. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: